Kvinne trolig drept av ku

Ei eldre kvinne ble funnet død på en gård i Snertingdal i Oppland tirsdag. Politiets teori er at hun ble drept av ei ku.

Snertingdal, dødsfall, gård, Seeverg gård, Gjøvik, kuer

SNERTINGDAL: Det var på et jorde på denne gården i Snertingdal i Gjøvik kommune at 74-åringen ble funnet død tirsdag ettermiddag.

Foto: Geir Randby / Foto

Det var avisa Oppland Arbeiderblad som først meldte om dødsfallet. Den eldre kvinnen skal ha blitt funnet på et jorde om ettermiddagen tirsdag.

Sønnen i familien opplyser til NRK at mora var alene da ulykken skjedde, og at hun skulle flytte ei ku med kalv fra et beiteområde.

Den avdøde er Åse Marit Seegard (74). Familien har vært åpen om hendelsen på sosiale medier, blant annet for å hindre at det blir spekulasjoner.

Politiadvokat Trine Hanssen ved Innlandet politidistrikt opplyser til NRK at de etterforsker saken som en arbeidsulykke. Deres teori er at ulykken ble forårsaket av ei ku.

Jorde i Stertingdal der kvinne ble funnet død

SKULLE FLYTTE BEITEDYR: Ifølge familien til den døde kvinnen, skal ulykke ha skjedd da hun skulle flytte ei ku med kalv fra dette beiteområdet. Både kua og kalven ble avlivet tirsdag.

Foto: Geir Randby / NRK

– Politiet fikk melding tirsdag ettermiddag fra AMK om at det var funnet en død person. Den avdøde blir rutinemessig sendt til obduksjon, opplyser Hanssen til NRK.

Gårdsbruket ligger i Snertingdal i Gjøvik kommune.

LES: Turgåere angrepet av aggressive kuer

Ku og kalv avlivet

Leder i Oppland Bondelag Kristina Hegge var tirsdag i kontakt med familien som er rammet. Hun sier det er en svært trist ulykke.

Hegge opplyser at både kua og kalven som beitet på området ble avlivet av viltnemda allerede tirsdag.

Nestleiar i Oppland bondelag, Kristina Hegge

BØNDER VIL HJELPE: Leder i Oppland Bondelag Kristina Hegge var tirsdag i kontakt med familien som er rammet. Hun sier det er en svært trist ulykke og at lokale bønder tilbyr sin hjelp.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Jeg snakket med bonden på telefonen og han informerte meg om det som hadde skjedd. Det er forferdelig trist. Nettverket av bønder i området tilbyr hjelp, sier hun.

Innen jordbruk er det statistisk sett mange arbeidsulykker. Hegge sier at bransjen er bevisst dette og at det jobbes mye med tiltak innen helse, miljø og sikkerhet.

– Men å være bonde er et farlig yrke, fordi vi håndterer store dyr og farlige maskiner. Det jobbet godt med sikkerhet, men likevel skjer slike ulykker som dette.

Flere farlige hendelser med kyr

NRK har omtalt flere hendelser der kyr har vært aggressive mot mennesker. I mai i 2016 døde ei 80 år gammel kvinne i Rødøy i Nordland etter at hun ble angrepet av ei ku på beite.

Ifølge eksperter så kan særlig kyr med kalv være hissige fordi de vil forsvare avkommet.

I august i år ble ei kvinne som var ute på gåtur med mannen sin angrepet av aggressive kyr på Totenåsen i Oppland. Hendelsen endte med tre brukne ribbein og en alvorlig oppskrubbet kropp for kvinnen.

Professor Olav Reksten, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, uttalte den gangen at det er forskjellig hvor sterk forsvarstrangen hos kyr er.

– Og treffer man på ammekyr med kalver, så bør man være ekstra aktpågivende og ikke presse seg på, sa han.

Laster kart, vennligst vent...