Hopp til innhold

Kutter ned varetektsfengslingen av smuglere

Politiet i Hedmark kutter kraftig ned på varetektsfengsling av utenlandske smuglere. I fjor ble et rekordhøyt antall smuglere satt i varetekt i påvente av rettsak, noe som krevde store transportressurser av politiet. Nå vil politimesteren i Hedmark bruke mer politi til bekjempelse mot smugling enn transport av fanger.

Tormod Bakke

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke vil redusere bruken av varetektsfengsling av smuglere, og bruke mer ressurser på tilstedeværelse der smuglertrykket mot Hedmark er størst.

Foto: Frode Meskau / NRK

– VI har hatt en veldig sterk økning i slike saker, og det medfører en betydelig ressursbruk, ikke minst transport i forbindelse med disse sakene, sier politimesteren i Hedmark, Tormod Bakke.

I følge Bakke blir de beskjedne mannskapsstyrkene opptatt med å kjøre smuglere til og fra rettsmøter.

– Ingen mener det er vel anvendte midler å ha veldig mye transport, sier han.

Økt varetektsfengsling i fjor

De siste årene har politiet i Hedmark kjørt ei tøff linje mot utenlandske smuglere i det som kan kalles middelklassen – de som får inntil tre måneders fengsel. Typisk for dette er en person som blir stoppet med 1000 liter øl og 100 liter sprit i bilen.

For ett år siden ville smugleren umiddelbart blitt varetektsfengslet, gjerne i flere måneder fram til rettsaken hadde startet i tingretten. Deretter hadde smugleren blitt satt til soning av straffen.

I fjor økte antall varetektsfengslinger i Hedmark med 25 prosent fra året før. Smuglerne fra Polen utgjorde den største gruppa, tett fulgt av smuglere fra Litauen.

Nå vil altså politimesteren redusere bruken av varetekt, og bruke mer ressurser på tilstedeværelse i Kongsvingerdistriktet der smuglertrykket inn mot Hedmark er størst.

Den konsekvente bruken av varetekt tidligere har ikke hatt noen dempende effekt på smuglinga, mener Bakke.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slipper ut igjen

Smuglet 400000 sigaretter

Her fra en som ble tatt for å smugle 400 000 sigaretter.

Foto: Tollvesenet

Når den omtalte mellomklassesmugleren blir tatt i år kommer vedkommende til å slippe ut igjen så fort tiltalen er klar og dato for rettsak er bestemt. Det kan skje så tidlig som samme dag.

Dermed står smugleren fritt til å kunne forlate landet rettsaken og en eventuell dom. Først om smugleren blitt tatt igjen kan han bli satt i fengsel.

– Da vil disse risikere å bli pågrepet og bli satt inn til soning, sier Bakke.

Bakke mener at dette ikke er en nedtrapping i jakten på smuglerne.

– Vi er ikke blitt mildere i klypa. Det betyr bare at vi vurderer beredskapen på stedet som mer prioritert.

Bakke sier det kan tenkes at de nå vil være tilgjengelige nærmere grensen enn de har vært tidligere, og at kan få et tettere og mer effektivt samarbeid med tollvesenet.

– Vi er nødt til å prøve ut metodikken og se hva som fungerer best, avslutter han.

Ingen god ordning

Henning Klauseie

Henning Klauseie er lite begeistret for at smuglerne løslates nesten umiddelbart etter pågripelse.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Politiadvokatene er lite begeistret for at de må løslate smuglerne nærmest med en gang etter pågripelsen.

– Effekten av den påtalemessige og etterforskningsmessige jobben vi gjør vil jo bli lite følbar for den enkelte, om vi ser bort i fra at det ligger en dom og venter om de kommer tilbake til Norge igjen, sier Henning Klauseie, som leder politijuristenes forening i Hedmark.

Han mener det hadde vært mer effekt av å få raske pådømmelser etter varetektsperioden.

– Men slik mannskapssituasjonen er i politidistriktene så er nok det for tiden den minst dårlige løsningen vi har, avslutter han.

Flere saker fra Innlandet