NRK Meny
Normal

Kun en Høyre-ordfører igjen i Innlandet

Høyres tilbakegang gjør at partiet mister fire av fem Høyre-ordførere i Innlandet. Arbeiderpartiet tar helt sikkert tilbake tre av dem.

Høyre mister ordførere

Øystein Østgaard må gå av som ordfører i Kongsvinger.

Foto: Ann-Kristin Moe / NRK

Valglogo

Fem kommuner i Innlandet har hatt Høyre-ordfører de siste fire åra. Det er Kongsvinger, Elverum, Grue, Øyer og Sør-Odal.

Etter kveldens opptelling ser det ut til at i alle fall fire av fem kommuner går tapt for Høyre.

Ap tar tilbake

I Kongsvinger tar Arbeiderpartiet ordføreren tilbake. Sjur Strand blir byens nye ordfører.

Sjur Strand, Ap i Kongsvinger

VANT: Sjur Strand fra Ap overtar som ordfører i Kontgsvinger.

Foto: Ann Kristin Mo

I Øyer gjorde Høyre-ordfører Mari Botterud et elendig valg. Partiet mistet fem av sine ni mandater, og ordføreren vil enten bli fra Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Høyre gikk tilbake hele 18,7 prosentpoeng.

Og i Elverum er det slutt for Høyres ordfører Erik Hanstad etter en periode. Ingvar Midthun fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører. Ap gikk fram nesten fire prosentpoeng, får 15 representanter, og med støtte fra SV, MDG og Team Elverum har Midthun et flertall på 19 av 35.

– Vi er straffet hardt for at vi ønsker strukturendringer i omsorgssektoren og i skolen, sier Hanstad. Han konstaterer at Høyre har gått tibake nesten over alt, men vet ikke om det skyldes styringsslitasje

– Er du skuffet?

– I politikken må du være forberedt på at det går opp og ned. Uansett har vi i Elverum gjort vårt nest beste valg noen sinne.

Erik Hanstad

TAPE: Erik Hanstad og Elverum Høyre må gi fra seg makten.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Eneste fra Høyre i Grue

I Grue har Nils A. Rolsdroph fra Høyre vært ordfører i en borgerlig fellesliste. og Wenche Huser Sand fra Høyre topper denne lista nå. Med forsattt støtte fra Sp vil hun bli ordfører etter årets valg.

I Sør-Odal har Anne Mette Øvrum fra Høyre vært ordfører med støtte fra borgerlige partier. Det blir hun ikke lenger. Arbeiderpartiet får klart flertall sammen med den nye Sør-Odal Bygdeliste.. Den nye prdføreren blir Knut Hvithammer.