NRK Meny
Normal

Kulturhusrådgiver: – Hamar har misforstått momsreglene

Hamar kommune har misforstått reglene som regulerer bruken av det nye kulturhuset, og kunne sluppet til flere kommersielle artister, mener rådgiver Rune Håndlykken.

Konsert med nytt flygel i nytt hus

STORSLAGENT: Slik så det ut da Leif Ove Andsnes spilte den første konserten i nye Hamar kulturhus. Men på grunn av kompliserte momsregler har en rekke populære artister fått nei til å opptre i kulturhuset.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Mange har reagert på at populære artister som Øystein Sunde, Ingrid Bjørnov og Halvtan Sivertsen har fått nei til å opptre i storsalen i Hamar kulturhus. Kompliserte momsregler er ett av svarene som gis på at artister nektes å stå på scenen. Men denne avvisende holdningen til kunne trolig vært unngått.

– De har kanskje vært litt forsiktige og litt redd for et regelverk som er veldig vanskelig å forholde seg til, sier Rune Håndlykken som i mange år har drevet med Kulturhusrådgivning.

Bakgrunnen er at kommunen ble fritatt for en del momskostnader, da de bygget kulturhuset. Dette begrenser hvor mye de kan leie ut hovedsalen til markedspris for - det vil si til kommersiell utleie.

Ingrid Bjørnov

FIKK NEI: Ingrid Bjørnov har opptrådt i Hamar mange ganger. Nå vil hun gjerne til det nye kulturhuset også, men får bare nei.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Frykter momssmell

– Hvis vi hadde leid den ut mer enn regelverket tilsier, så ville kommunen ha fått en svær regning på tilbakebetaling av moms slik som de opplevde på konserthuset i Stavanger, sier rådmann Terje Halvorsen i Hamar.

De fleste Kulturhus i Norge er bygget med denne begrensingen - og i Stavanger endte det med at finansdepartementet påla dem å tilbakebetale hele 50 millioner,

Men Hamar er langt unna å bryte regelen. Det er nemlig åpning for at kommersielle aktører kan bruke scenen fem prosent av alle årets timer, det vil si rundt 450 timer.

– Hvis man bruker denne femprosent-regelen, så kan det faktisk være ett til to arrangement som er kommersielle hver uke. Og det er jo veldig mye mer enn Hamar har hatt, sier Rune Håndlykken.

Høy leiepris for lokale aktører

Resten av tida er det kun lov til å ta symbolske leiepriser, noe som skal komme det lokale og ideelle kulturlivet til gode.

I vinter sendte Hamar musikkråd et brev til kommunen og Kulturhuset, hvor de nettopp klaget på leieprisene for det lokale musikklivet. Rådmannen innrømmer at med mer bruk totalt, så ville det ført til lavere priser for det lokale kulturlivet.

– Vi ser nå på hva slags begrensninger vi har pålagt oss selv. Og så skal vi gjøre nye vurderinger og sette en ny kurs, sier rådmann Terje Halvorsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trafostasjon ødelagt i brann

    I Kongsvinger ble en trafostasjon ødelagt i en brann søndag kveld. Trafostasjonen ble helt ødelagt i brannen. og Eidsiva skal i dag undersøke hva som kan være årsaken til brannen.

  • Låve brant ned på Lora

    På Lora på Lesja brant en låve ned til grunnen sent søndag kveld. Det var ingen dyr i bygningen. Det var ingen spredningsfare til andre hus. Brannen ble meldt ved 23-tida søndag kveld.