NRK Meny
Normal

Svensker krysser grensa for pultost

GRUE FINNSKOG (NRK): Mot alle odds går matbutikken ved svenskegrensa i grisgrendte Grue Finnskog så det suser, hele 22 prosents økning i år plasserer den på landstoppen.

Åke Kolstad

VEKST: Kjøpmann Åke Kolstad er godt fornøyd med å havne på toppen av omsetningsstatistikken i kjeden.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Bygda er flink til å stille opp og bruke butikken, men det kommer også kunder fra hyttefelt innenfor grensa og i Sverige, forteller kjøpmann Åke Kolstad.

I løpet av halvannet år har han snudd opp ned på den 145 år gamle dagligvarebutikken på Svullrya, ei bygd som har i overkant av 230 innbyggere. Folketallet til tross, Joker-butikken kan skilte med landets største økning i kjeden i år, på hele 22 prosent.

Jakter pultost

– Det er greit å drive på grensa, det er liv laga. Vi trekker også folk fra Sverige, flere enn før, men også flere lokale kunder, sier Kolstad.

Bengt Nilsson

Bengt Nilsson fra Torsby kjører gjerne over grensa for å handle.

Foto: Mats Sparby / NRK

Nordmenn har lenge tatt turen over grensa for å handle billigere mat. Men i Svullrya på Finnskogen opplever de nå det motsatte; svenske kunder reiser til Norge for å handle. Innimellom butikkhyllene står Bengt Nilsson, på jakt etter noen helt spesifikke varer.

– Jeg kommer fra Torsby og tar det som en dagstur. Det er noen ting som ikke finnes i Sverige, som brød og ost, pultost for min egen del.

– Revolusjon på Finnskogen

Men nå er det altså nye tider, og om trenden fortsetter lover det godt for nærbutikken. Utvidede åpningstider, større vareutvalg og nytt inventar har gjort butikken mer populær. Nå skal den også holde åpent på søndager.

– Åke har gjort revolusjon på Finnskogen, han er et veldig stå-på-menneske som har gjort det bra for oss. Det er bedre utvalg og en mye finere butikk, den gamle butikken var nedslitt og ikke så bra, sier kunde Birgit Lindtorp.

Kø på Joker

Trafikken har økt etter at Joker-butikken ble pusset opp og vareutvalget større.

Foto: Mats Sparby / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.