NRK Meny
Normal

Kronprinsessen åpner Litteraturfestivalen

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit kommer med litteraturtoget til Lillehammer og skal stå for den offisielle åpningen av Norsk Litteraturfestival.

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit åpner Litteraturfestivalen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det melder Det Norske Kongehus på sine nettsider i dag.

Norsk Litteraturfestival feirer 20-årsjubileum i år og kroner det med kongelig deltakelse.

– Det syns vi er veldig, veldig stas. Da blir det ordentlig feststemning rundt jubileet, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

Litteraturtoget

Kronprinsesse Mette-Marit kommer til Lillehammer med litteraturtoget.

Foto: NRKbok/Nina Alida Nordbø / Instagram

Kronprinsessen kommer til Lillehammer med litteraturtoget, som hun selv etablerte i fjor.

Da gikk turen fra Bodø til Stjørdal under mottoet «Det finnes en bok for alle.» I år går reisen fra Trondheim til Oslo, men med et lengre stopp på Lillehammer.

To-dagers stopp på stasjonen

Litteraturfestivalen har jobbet med å få Kronprinsesse Mette-Marit til festivalen siden de ble kjent med at hun planla et nytt litteraturtog i år.

Kronprinsessen hadde lyst til å komme til Lillehammer med litteraturtoget mens det er festival her. Og da lå det veldig godt til rette for et samarbeid i litteraturens tegn, sier Marit Borkenhagen.

Nå blir litteraturtoget stående på Lillehammer stasjon i to dager, mens Kronprinsessen er på festivalen.

Forfattermøter på scena

Festivalsjef Marit Borkenhagen

Festivalsjef Marit Borkenhagen synes det er stas at Kronprinsessen vil delta på litteraturfestivalen.

Foto: Geir Røed / NRK

Kronprinsesse Mette-Marit skal stå for den offisielle åpningen av Norsk Litteraturfestival under åpningsforestillingen i Maihaugsalen på kvelden tirsdag den 26. mai.

På morgenen dagen etter skal kal hun lede en litteratursalong med forfatterne Ingvild H. Rishøi og Ruth Lillegraven i teltet på Litteraturtorget.

– Hun er veldig opptatt av litteratur og ønsker å møte noen forfattere mens hun er på festivalen og hun har valgt de to forfatterne som hun skal møte og snakke med på scenen, sier Borkenhagen.

Deler leselysten

Kronprinsessen er kjent for å være svært glad i bøker. Litteraturtoget, som hun etablerte i fjor, har som mål å skape møter med mennesker om litteratur og få folk til å lese mer.

– Tanken er at folk skal få være med å dele hvilke leseropplevelser som har betydd noe for dem i livet, sier H.K.H. Mette-Marit.

Kronprinsessen mener også det er viktig å sette fokus på hvor viktige bibliotekene er i samfunnet vårt.

Les også om tidligere besøk i Oppland:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bilulykke Nordsinni

    To biler har kollidert på fv 33 ved Nordsinni i Nordre Land kommune. Nødetatene er på vei til ulykkesstedet. Skadeomfanget er ukjent.

  • Hamar kommune vil ha sykehus

    Hamar kommune vil ha et nytt sjukehus enten ved jernbanestasjonen eller ved Vikingskipet. Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud viser til to rapporter som har blitt utarbeida i etterkant av at kommunestyret i Hamar bestemte seg for å se på mulighetene for å legge et sjukeshus til byen. Sjukehuset Innlandet har vedtatt at de ønsker å bygge ved Mjøsbrua.

  • Hadde overgrepsbilder

    En mann i 50-åra er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i sju måneder for oppbevaring av bilder og video med overgrep mot barn. Mannen har lastet ned filmer og bilder av overgrep gjennom 10 år, skriver Glåmdalen.