NRK Meny
Normal

Kronikk: Tar kampen om framtida på alvor

Noen sier de ikke er menneskeskapte. Flere sier de er det. Mange sier det kommer til å ramme de fattigste landene hardest. Kronikkforfatteren er opptatt av klimaendringene, og mener det er vår tids største utfordring.

Havis sprekker i Arktis

KLIMAENDRINGER: Benedicte Røvik (V) gjør det hun kan for å bekjempe klimaendringene og mener det hjelper om alle gjør litt.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Logo valgkronikk

Mange sier klimaendringene kommer til å ramme de fattigste landene hardest. Innbyggerne, i for eksempel Norge, sier de føler at de selv kan gjøre lite med det. Politikerne krangler om hvem som har gjort mest for å forhindre det.

De er vår tids største utfordring. De er menneskeskapte. I hvert fall om vi skal tro på majoriteten av klimaforskerne i FNs klimapanel. Og det vil vi jo. Det gjør i hvert fall jeg og Venstre.

– Bryr meg ikke om klimaskeptikerne

Benedicte Røvik

Benedicte Røvik er kandidat for Venstre

Foto: Privat

Det er få av de som benekter at klimaendringene er sanne, og de som gjør det kommer gjerne med konspirasjonsteorier om at klimaforskerne er kjøpt og betalt. Derfor bruker jeg ikke tid på dem.

Det jeg ønsker å bruke tid på er å snakke om hvorfor det er så viktig å bry seg, engasjere seg og bruke stemmeretten. Vi vet ikke nøyaktig hvor hardt klimaendringene kommer til å ramme, men vi vet at de kommer enten vi vil eller ikke, og de har alt startet å utarte seg.

Polene smelter, arter forsvinner raskere enn vi klarer å si klimaendringer og ekstremvær preger store deler av verden.

Hvorfor skal vi bry oss om noe som skjer så langt unna?

Medmenneskelighet og generasjonsrettferdighet er to stikkord.

Medmenneskelighet fordi klimaendringene driver mennesker på flukt i tillegg til at den tar et stort antall liv med seg på veien.

Generasjonsrettferdighet fordi dette er noe som rammer oss unge som skal leve livene våre på ikke tre, ikke to, men én jordklode.

Klimaendringene er en global utfordring som krever internasjonalt samarbeid. Da må også Norge ta sin del av ansvaret. Det virker lite troverdig å snakke fint om at andre land må kutte sine klimautslipp, uten at man gjør det samme selv. Som et av de rikeste landene og det landet som har hatt størst utslipp pr. innbygger har vi et stort ansvar.

Hva har alt dette med oss å gjøre?

Norge klarer ikke å kutte sine klimagassutslipp uten at vi er med på å dra i riktig retning. Det innebærer for eksempel å ta buss, tog eller sykkel når vi skal reise. For at folk skal velge miljøvennlig forutsetter det at det går en buss eller et tog og det må være billigere enn å ta bilen.

Politikerne har ansvar for å tilrettelegge for dette. Venstre ønsker at det skal lønne seg å velge miljøvennlig – alltid.

I Hedmark er utfordringen at det er store avstander og dårlig busstilbud i distriktene. For oss unge er det viktig at bussen går når vi faktisk trenger den. Det er ikke når vi er på skolen, men på ettermiddagene, kveldene og i helgene. Dessverre gjenspeiler ikke busstilbudet det behovet som finnes.

I følge en spørreundersøkelse, gjort av TNS Gallups klimapanel som jobber med datainnsamling, var klima og miljø på femte plass over viktige saker for ungdom i 2013 mot ellevte plass året før. Det viser at flere ungdommer har fått øynene opp for klima- og miljøsaker, noe som er veldig oppmuntrende. Likevel kan vi ikke hvile oss på det.

– Vi må forsvare framtida vår

Klima og miljø var grunnen til at jeg først begynte å engasjere meg politisk. Jeg hadde lenge hatt et ønske om å gjøre mer, uten at jeg helt visste hvordan.

Partipolitikk gjorde meg litt nysgjerrig og jeg ønsket derfor å finne det partiet jeg var mest enig med. Venstres ambisiøse klimapolitikk var hovedgrunnen til at jeg til slutt meldte meg inn. Det er et valg jeg er veldig glad for at jeg gjorde den dag i dag.

Selv om jeg meldte meg inn i et parti, er det ikke dermed sagt at jeg mener at alle unge må gjøre det samme. Det jeg derimot sier er at vi unge må forsvare framtida vår.

Vi må si klart fra til politikerne at vi ikke synes det er greit at man dumper gruveavfall i Førdefjorden, at det ikke er greit å bore etter olje i sårbare havområder og at det ikke er greit at mange arter forsvinner.

Det er heller ikke greit at mange politikere ikke satser på grønne og miljøvennlige arbeidsplasser som vi skal leve av. Bare se på oljenæringen hvor flere tusen mister jobben sin. Det er ikke en framtidsretta næring.

Ønsker at unge står sammen

Jeg ønsker er at flere unge står sammen og krever sin rett til å bli hørt. Dessverre er det altfor få unge som bruker stemmeretten. Og det er altfor mange gråhårede i kommunestyrene og på fylkestingene. Derfor vil jeg oppfordre ungdom til å stemme på ungdom.

Likevel mener jeg det viktigste er å bruke stemmeretten. Det er vår framtid det er snakk om. Det er vi som må leve med de valgene som blir gjort i dag, ikke besteforeldrene våre, ikke foreldrene våre.

Jeg stemmer for min og alle unges framtid. Derfor stemmer jeg for en grønn og miljøvennlig framtid. Fordi det er en framtid jeg ønsker å leve i.