NRK Meny
Normal

Kritiserer slapt festival-program

Flere kritikere stiller spørsmål om Norsk Litteraturfestival på Lillehammer er vesentlig nok.

Litteraturfestival på Lillehammer

Litteraturfestivalen på Lillehammer trekker ikke spennende nok navn, mener kritikere.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Tirsdag kveld starter festivalen, som i år arrangeres på 15 året. Men før åpningen møter festivalen kritikk for å ha et program som ikke engasjerer nok.

- Ikke godt nok

John Irving

John Irving er den mest profilerte forfatteren under årets festival.

Foto: Nicole Dancel

Etter at Karl Ove Knausgård trakk seg tidligere i år, er amerikanske John Irving festivalens mest profilerte navn. Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim, mener amerikaneren ikke er en tung nok profil.

– Dette er en festival hvor litteraturen skal møte samtiden og det skjer ikke i Irvings bøker. Det som er litt trist med Irving er at han er en forfatter som ikke fornyer seg. Vi vet hva vi får. Og som trekkplaster på en festival som er en del av sin samtid er ikke det godt nok, sier hun.

Norheim hadde håpet på et tyngre program under årets festival.

– Hvis du tenker på at dette er Nordens største litteraturfestival, en knutepunktfestival, så har den så få navn som setter litteraturen og samfunnet under debatt, at det er nær smertegrensen, sier hun.

– Mangler sentrale navn

Også andre kritiserer festivalen for å ha et for slapt program. I en kommentarartikkel i Aftenposten stiller også avisens kommentator Ingunn Økland spørsmål rundt festivalens relevans – for forfattere, publikum og norsk litteratur.

– Det mangler sentrale navn i internasjonal litteratur, og de 200 ulike postene sprer seg for vidt og bredt til å oppnå slagkraft. Men på detaljnivå er det mange fine anledninger til å finne ut hva som skjer utenlands, skriver hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Leteaksjon i avsluttet

  Leteaksjonen på Valdresflya i Oppland er nå avsluttet. Begge personene sjekkes av helsepersonell, melder politiet.

 • Leteaksjon på Valdresflya

  En skuterpatrulje er sendt ut for å lete etter en person som har kommet bort fra turkameraten sin på Valdresflya i området. Det er dårlig vær i området og ikke mulig å fly med helikopter. Letemannskapene har hatt telefonkontakt med vedkommende.

  Laster Twitter-innhold
 • Uavgjort etter tredje periode

  Storhamar leia 2–1 over Frisk Asker til det berre var minutt att av kampen. Så utlikna Frisk Asker. Og kampen går til sudden death.