NRK Meny
Normal

Hevder Hafjell-eierne styrer mot underskudd

Hafjell Bike Park anklages for bevisst å styre mot et dårlig økonomisk resultat – slik at eierne får et argument for å legge ned sykkelparken.

VC utforsykling

VM-ARRANGØR: Sykkelparken i Hafjell får gode skussmål fra utforsyklistene og har flere ganger blitt brukt til store arrangementer. Her fra EM i 2010 i den delen av løypa som heter ”Rock Garden”. I september starter VM i terrengsykkel i Hafjell.

Foto: ERIK KJELSRUD

De burde i hvert fall ikke ha kuttet ned på åpningstidene sånn at det blir vanskeligere å få besøkt Hafjell og legge igjen penger der, sier Simen Berg.

Han er ivrig syklist, fotograf og journalist som har besøkt sykkelparker over hele verden. Bare to uker før VM i terrengsykling skal arrangeres i Hafjell Bike Park kommer han også med sterk kritikk mot sykkelparken i Øyer.

Til nettstedet terrengsykkel.no fyrer han av en bredside mot eierne av Hafjell Bike Park og hevder de med overlegg går inn for å drive parken dårlig økonomisk.

Berg peker på at sykkelparken i Hafjell har kuttet ned på antallet åpningsdager, og han mener de markedsfører årets VM på en svak måte.

Simen Berg

KRITISERER HAFJELL: Simen Berg er sykkelentusiast, fotograf og journalist som har besøkt sykkelparker over hele verden

Foto: FRI FLYT

– De har et arrangement som heter VM som kun starter om noen få dager. At de får den gavepakka og ikke gjør mer ut av den kommersielt i form av markedsføring, og klarer å fylle opp sengene i Øyer-bygda, det er skandale, sier Simen Berg til NRK.

En av verdens beste sykkelparker

Berg betegner Hafjell Bike Park som en av verdens beste sykkelparker, men mener det ikke gjøres nok for å tjene penger på anlegget.

Tidligere har eierne, selskapet Alpinco, signalisert at de må ta stilling til om sykkeltilbudet i Hafjell skal videreføres neste år.

Slutt for Hafjell Bike Park?

– De har sagt at hvis resultatene blir for dårlige, så legger de ned produktet. Og det er klart at hvis det er det du har mest lyst til, da er det jo en bra start å sabotere på de måtene man kan når man sitter i ledelsen, sier Simen Berg.

Han er blant annet svært overrasket over at Hafjell ikke arrangerer den populære avslutningshelgen i september.

– Avslutningshelgen er en institusjon i utforsykkelmiljøet hvor du får heisene fulle og alle utleiesyklene utleid. Ved ikke å arrangere denne, så gjør du det også veldig mye vanskeligere å få et positivt resultat etter sesongen, sier han.

Frykter det styres mot underskudd

Berg er også redd for at det er nettopp et dårlig økonomiske resultat som er målet til eierne.

– Om de skal bruke det som brekkstang overfor lokale myndigheter, fylkeskommunen, kommunene, for å utløse noe støtte det er jeg usikker på. Men det er i hvert fall ikke sånn man normalt driver i reiselivsbransjen og opplevelsesturisme generelt, sier Berg.

– Du sier at du frykter at eierne bevisst går inn for underskudd i Hafjell Bike Park. Det er en ganske sterk påstand?

– Ja. det er vanskelig å mistenke noe annet i og med at de tar bort denne avslutningshelgen som normalt skjer i slutten av september. Da er det 500-600 syklister som møter opp. Alle utleiesyklene er utleid. Det er ikke noen helg gjennom hele sesongen som er mer profitabel enn den. Så hvis du med viten og vilje velger å stryke den helgen av kalendere, da er det i hvert fall noe rundt den forretningsmodellen som jeg ikke forstår, sier Berg.

Avviser kritikken

Odd Stensrud

AVVISER KRITIKKEN: Daglig leder Odd Stensrud i Hafjell Alpinsenter kjenner seg ikke igjen i påstandene om at de bevisst går inn for å gjøre det dårlig økonomisk.

Foto: Arne Sørenes

Daglig leder Odd Stensrud i Hafjell Alpinsenter svarer på kritikken på vegne av eierne av Hafjell alpinsenter, selskapet Alpinco.

Han opplyser at man denne sommeren har foretatt endringer i driftskonseptet og kuttet ut en del midtukedager før og etter fellesferien. Men i fellesferien var det daglig drift i heisanlegget, og det vil det også bli i hele VM-perioden i september.

– Målet med justeringer i driftskonseptet er jo helt opplagt å prøve og kutte noen kostnader med færre antall driftsdager og forhåpentligvis da øke lønnsomheten. Altså å få en bedre og jevnere trafikk på de dagene vi har åpent, sier Odd Stensrud.

Han opplyser at sykkelparken har åpent om lag 60 dager gjennom sommeren, noe han mener er et betydelig antall dager.

– Vi har valgt å avslutte sesonger etter VM, litt tidligere enn før. Det har jo en sammenheng med et ønske om å redusere kostnader. Men det har også en klar sammenheng for oss med at det er en betydelig jobb som anlegget må gjøre for å vedlikeholde og klargjøre anlegget inn mot vintersesongen, sier han.

– Markedsføres tungt

Sykkel

SKRYT: Mange mener at Hafjell er en av verdens beste sykkelparker.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Daglig leder sier at han overhodet ikke kjenner seg igjen i påstanden fra Simen Berg om at de bevisst går inn for å få et underskudd. Han opplyser at Hafjell Alpinsenter i fjor økte innsatsen på markedsføring av sykkel- og sommersatsingen, og at dette opprettholdes også denne sommeren.

– VM er veldig godt synlig i alle Hafjell sine kanaler, det markedsføres tungt. Vi har nå tilnærmet fullt i alle overnattingssenger som vi disponerer. Hvordan det ser ut ellers i kommunen og på hoteller rundt om, det har jeg ikke oversikt over og kan ikke svare for, sier han.

– Kommer dere til å legge ned sykkelparken neste år, eller fortsetter driften?

– Dette er ikke et tema nå. Vi kommer etter sesongen til å gå gjennom trafikktall, økonomi og driftskonseptet og vurderer dette i forhold til hva som tidligere er signalisert. Men nå kjører vi denne sesongen og har fokus på det, sier Stensrud.

Massiv støtte for Hafjell Bike Park

Syklistene må redde Hafjell Bike Park selv

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND