Hopp til innhold

Kritisk til endringer i asylpolitikken

SVs Karin Andersen er skuffet over regjeringas forslag om endringer i asyl- og flyktningpolitikken. Men innvandringsminister Sylvi Listhaug får også ros.

Karin Andersen

MEST KRITISK: Innvandringspolitisk talskvinne i SV Karin Andersen er positiv til forslaget om bedre ID-kontroll, men savner tiltak for å reduser ventetida.

Foto: Stig Weston / SV

I dag la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram regjeringens forslag om innstramninger i flyktning- og asylpolitikken.

Bakgrunnen er blant annet en frykt for at det kan komme opp mot 100.000 asylsøkere til Norge neste år. Forslaget, på 150 sider, har høringsfrist 9. februar og Listhaug uttalte at hun forventer mange høringssvar i løpet av de neste seks ukene.

– Rammer feil

SVs innvandringspolitiske talskvinne Karin Andersen savner at Listhaug viser at hun forstår alvoret i situasjonen.

– For det første er jeg litt opprørt over at Listhaug ikke med ett ord nevner hvor forferdelig det må være å miste alt en har og flykte fra terrororganisasjoner som for eksempel IS. Hun snakker bare om hvor vanskelig hun skal gjøre det for folk som trenger beskyttelse å være i Norge. Det er ganske alvorlig at forslagene rammer de som har krav på beskyttelse.

Det å ikke skulle få være sammen med familien etter å ha flyktet, er ikke positivt for videre integrering, mener stortingsrepresentanten, ei heller å måtte vente lenge.

– Det å vente i mange år for å få vite om du får bli er ikke noen god motivasjon for å snu tankesettet og lære norsk og bidra i Norge. Mange av forslagene skal gjøre det vanskeligere for folk som er her å kunne komme i gang med integreringa. Jeg savner tiltak for å redusere ventetida, både på saksbehandling og for bosetting ute i kommunene. Folk blir sjuke av å sitte passivt og stirre i veggen over lang tid.

Mild kritikk fra Venstre

Stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth fra Oppland Venstre er heller ikke bare positiv til forslaget, selv om han representerer et av regjeringens støtteparti, og dessuten kjenner seg godt igjen i mesteparten av det som har kommet i dag fra de tre forlikene som er inngått i Stortinget i år.

Kjetil Kjenseth

MILD KRITIKK: Stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth ville brukt andre ord om asylsøkerne enn det Sylvi Listhaug gjorde i dag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I tillegg til det gjenkjennbare fra forlikene er det også noen forslag som Fremskrittspartiet har kjempet for lenge, mener Venstre-representanten. Det vanskeligste er forslagene rundt vilkårene for barn og unge, og dessuten kravet til hva du må tjene for å kunne bli i Norge, mener han.

Kjenseth reagerer for øvrig mest på språkbruken til Listhaug i dag, og synes den gir inntrykk av manglende empati når statsråden sier hun vil hindre at det skal være mulig å komme til Norge på gullstol.

– Jeg synes vi har sett mange på tur gjennom Europa det siste året som ikke akkurat kan sies å ha kommet på en gullstol, mener Venstrerepresentanten, som ikke ville ordlagt seg slik overfor folk som har rømt fra krig og terror.

Ønsker mer kontroll

Karin Andersen er ikke bare negativ til forslaget som ble lagt fram i dag.

– Jeg mener det er bra med økt identifikasjonskontroll. Det er veldig bekymringsfullt når Schengen-grensene ikke fungerer og landene der flyktningene kommer inn slutter å stemple passene, fordi de da får ansvaret for flyktningene. SV har lenge tatt til orde for å benytte for eksempel iris-identifikasjon, da kan du ikke operere med flere identiteter. Det er på tide å komme i gang med dette arbeidet, det er helt legitimt å vite hvem som er her i landet og å hindre at folk kan operere med flere identiteter.

Anslagsvis 100 000 nye asylsøkere er ventet til Norge i 2016. Det vil definitivt kreve omstilling, mener Andersen.

– Selvfølgelig vil det være vanskelig og det er derfor viktig at regjeringa også tar internasjonale initiativ for å løse dette med sammen med andre europeiske land, og ikke bare er med på runddansen med å gjøre det vanskelig i alle land. Da skyver man folk fra et land til et annet. Det trengs også mer hjelp i flyktningleirer og i nærområdene, for å hindre at folk må legge ut på flukt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om familiegjenforening, da hun i dag presenterte lovforslag for å begrense antall flyktninger

Flere saker fra Innlandet