NRK Meny
Normal

Rekordinteresse for Kristinspelet

St. Hans-aften er det premiere på Kristin Lavransdatter-spelet på Jørundgard i Gudbrandsdalen. Line Verndal og Per Kjerstad debuterer som Kristin og Erlend, til enorm publikumsinteresse.

Line Verndal og Per Kjerstad som Kristin og Erlend

KJÆRLIGHETENS DRAMA. Line Verndal og Per Kjerstad spiller ut alle dramatiske sidene ved kjærligheten som Kristin og Erlend i Kristin Lavransdatter-spelet.

Foto: Erik Berg-Johansen

Pågangen fra publikum er større enn noensinne. Bare tallet på forhåndssolgte billetter overskrider de 1300 billettene som totalt ble solgt i fjor.

– Det blir kjempebra, lover Reidun Aasgaard, prosjektleder, produsent og leder av det «vesle» Sel Teaterlag som med sine cirka 50 medlemmer ikke har hemninger for å satse så stort.

– Vi er så glade i prosjektet at vi ikke greier å la være å ta den økonomiske risikoen, sier Aasgaard.

– Vi føler vi har tatt kraftige, nye grep som fungerer. Både med nye hovedrolleinnehavere, og større satsing på musikken og dansen, sier hun.

– Jeg gir meg ikke før det stemmer

Ryktene går allerede om en «strålende Kristin» i Line Verndal.

– Det er jo hyggelig, sier en oppglødd Line.

– Jeg går veldig hardt inn i det jeg driver med, innrømmer hun.

– Jeg har lest alle tre bøkene rett i forkant av at jeg kom hit. Og så jobber vi jo heeeele tiden. Og jeg gir meg jo ikke før jeg føler at det stemmer.

– Hva er det som skal stemme?

– Det skal gå opp, Historien skal gå opp. Situasjonene skal fungere. Jeg løper jo som et piska skinn her for jeg er jo med i nesten alle scener.

Kristin og Erlend gir alt for hverandre

INTERESSANTE KARAKTERER. - Erlend er ikke bare en drittsekk, Kristin ikke bare god, sier Line Verndal.

Foto: Erik Berg-Johansen

– Rike karakterer

Imens jobber skuespiller Per Kjerstad med å få Kristins store kjærlighet, Erlend, til å «leve på en mest mulig sann måte».

– En sann Erlend er en som følger hjertet sitt og en som har en rettferdighetssans som han følger, et menneske som publikum kan tro på, sier Kjerstad.

– Det er jo utrolig hvor interessante karakterene til Sigrid Undset er, sier Verndal.

– Det er ikke noe som er svart-hvitt. Erlend er ikke bare drittsekk. Kristin er ikke bare god. Hun gjør jo veldig mye rart. Det er veldig rike karakterer.

Flest amatører

Tre profesjonelle skuespillere er blant de 75 aktørene på scena: Anne Marie Ottersen som spiller den eldre Kristin Lavransdatter, Line Verndal og Per Kjerstad. Line er mest kjent som Marit i tidenes mest sette norske TV-serie, Himmelblå.

– Jeg har gjort «altfor mye» film og TV de siste årene. Bare det å komme ut og ha så stor plass og snakke så høyt og gjøre store fysiske bevegelser, det har vært så moro!

– Så alle som er opptatt av kjærligheten bør se forestillingen?

– Ja, alle, ler Line Verndal.

– Og alle de som trodde de ikke visste hva det var for noe, sier Per Kjerstad.