NRK Meny
Normal

Kristiansen tar ansvaret alene

Kim Andreas Kristiansen skal langt på vei ha innrømmet å ha tatt livet av sin egen stefar. Han ønsker å ta ansvar for dette alene, sier hans advokat, Geir Lippestad, til NRK.

Siktede har erkjent de faktiske forholdene, men sier at han ikke husker stort fra det som har skjedd annet enn glimtvis.

I ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll de to første ukene etter et åpent rettsmøte i Gjøvik tingrett.

Kristiansen sin forsvarer, Geir Lippestad, sier at Kristiansen er opptatt av å fortelle om sin befatning i saken.

– Han ønsker å ta ansvar for dette alene, at det ikke er andre, kamerater og lignende, som har noe ansvar, sier Lippestad.

Kristiansen erkjenner ikke straffskyld.

– Han har erkjent å ha forvoldt en annens død, men på hvilken måte dette har skjedd, hvorfor og under hvilke omstendigheter, det er under etterforskning og det kan jeg ikke kommentere, sier Lippestad.

Kim Andreas Kristiansen og Geir Lippestad

Kim Andreas Kristiansen og hans forsvarer Geir Lippestad i Gjøvik tingrett.

Foto: Lars-Erik Skrefsrud / NRK

– Må vurdere tilregnelighet

Lippestad sier Kristiansen kun har glimtvise minner om ting han har sett og gjort, men at han forsøker å huske så godt han kan.

Lippestad vil ikke si noe om årsaken til at Kristiansen har problemer med å huske hva som har skjedd.

– En medisinsk vurdering av siktede vil være naturlig i denne saken, for å se på hans tilregnelighet i gjerningsøyeblikket, sier Lippestad.

Lippestad sier det er mye som må dokumenteres før en hovedforhandling.

– Som forsvarer så er det åpenbart at det er mange opplysninger som må på bordet. Hele forholdet til avdøde blir en viktig del av saken, sier Lippestad.

Ble drept med stikkvåpen

Under fengslingsmøtet kom det fram at Kristiansen skal sagt til sin nå vareteksfengslede kamerat, at han hadde drept stefaren.

Politiet opplyste også under fengslingsmøtet at obduksjonen av avdøde viser at han ble drept med et stikkvåpen.

Åpent fengslingsmøte

Den siktede Kim Andreas Kristiansen i retten på Gjøvik.

Den siktede Kim Andreas Kristiansen i retten i Gjøvik.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kristiansen ankom Gjøvik tingrett rett etter klokka 14. Den siktede var rolig og fattet, og snakket lavt under fengslingsmøtet. Han lot seg fotografere av de 10–15 pressefotografene som var til stede, men etter noen minutter ga han sin forsvarer beskjed om at det var nok.

Fengslingsmøtet ble flyttet fra Lillehammer på grunn av manglende kapasitet i domstolen og hensynet til framtidig habilitet, opplyser Gudbrandsdal politidistrikt.

Retten avgjorde at fengslingsmøtet var åpent for pressen og referatforbudet ble opphevet.

Kristiansen samtykket til fengsling. Han samtykket også til fotografering, samt at han ønsket at fengslingsmøtet skulle være åpent.

Politiet ba om fire ukers varetekt. Og det ga retten politiet medhold i.

Se fra Gjøvik tingrett i dag:

Kim Andreas Kristiansen under fengslingsmøte i Gjøvik tingrett 1. september 2014.

Avhørt i helga

Politiet i Gudbrandsdal har i helga foretatt avhør av Kristiansen, som er siktet for å ha drept sin stefar, Bjarte Hansen (58). Politiet er svært sparsommelige med informasjon om hva den siktede 23-åringen har forklart under helgas avhør.

Kristiansen ble fredag hentet fra Nederland av tjenestemenn fra Gudbrandsdal politidistrikt.

– Avhørene av Kristiansen fortsetter i ukene framover. Det gjenstår mye etterforskningsarbeid i saken. Vi holder derfor trykket oppe, i godt samarbeid med etterforskere fra Kripos, sier Olav Sørby, konstituert politimester i en pressemelding mandag.

Levningene av Bjarte Hansen ble funnet i et bål på Hafjell den 14. august.

En 21-år gammel kamerat av den siktede er allerede varetektsfengslet for fire uker, siktet for medvirkning til drap og for å ha avgitt falsk forklaring.

Olav Sørby om Øyer-drapet

Konstituert politimester Olav Sørby, sa i helga at 23-åringen var samarbeidsvillig og at han ønsket å forklare seg for politiet.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK