NRK Meny
Normal

Kripos 3D-skanner åsteder

Kripos bruker en avansert laserskanner til å skape tredimensjonale bilder fra åsteder. Resultatet kan blant annet brukes til å presentere åstedene i rettssalen.

Skuddveksling Roa

Det var ved denne bensinstasjonen skuddvekslinga oppstod.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter ble i desember i fjor den første som kunne presentere en slik 3D-fremstilling i retten, skriver Aftenposten.

Les: Først dømt, så frikjent for drapsforsøk

Skjøt mot politifolk

Thorbjørn Klundseter og Stian Mæland

Thorbjørn Klundseter var aktor i saken.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

I ankesaken mot en 32-åring som var tiltalt for drapsforsøk etter å ha skutt mot to politifolk på Roa, fikk Eidsivating lagmannsrett se tredimensjonale bilder av åstedet. i tillegg var det lagt inn figurer som viste hvor politifolkene og den tiltalte sto. Man kommer mye nærmere åstedet enn man gjør gjennom bilder.

– I litt overført betydning kan man si at åstedet flyttes inn i rettssalen, sier Klundseter. Metoden lar ham endre vinkel og skru av og på ulike elementer. Klundseter tror metoden vil få stor betydning i fremtiden og anbefaler kolleger å bruke den.

– Hvis du har et åsted hvor det ligger et lik, og det er funnet blodspor på en vegg eller et dørhåndtak, kan alt dette legges inn, basert på objektive, etterprøvbare opplysninger. Dette er med på å gjøre informasjon lettere tilgjengelig, sier Klundseter.

Han sier det er viktig at dommere og jurymedlemmer får så god og forståelig informasjon som mulig Norge er først i Norden med metoden som nå er en del av Kripos' arsenal etter å ha drevet med 3D-skanning på prøve siden 2014.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ordfører tar ikke gjenvalg

    Ordfører i Kongsvinger, Sjur Strand tar ikke gjenvalg. Strand sier til Glåmdalen at han alt før valget i 2015 hadde bestemt seg for at han bare skulle sitte som ordfører en 4- års periode.

    Sjur Strand
    Foto: Knut Røsrud / NRK
  • Problemer for mange strømkunder

    Alle som var uten strøm i Søndre og Nordre Land har fått den tilbake, melder OA. Men nå er over 600 kunder strømløse i Hedmark. Det gjelder Eidsivas kunder i Ringsaker, Løten Våler og Stor-Elvdal. I Gjøvik er flere også strømløse.