Krigsminne veltet og vandalisert med hakekors

En minnestøtte over tyske offiserer fra 2. verdenskrig i Rondane er vandalisert. Steinen har blitt veltet, og navnene på de omkomne malt over med grå maling.

Veltet minnestøtte i Rondane

Noen har veltet et krigsminne over tyske soldater som står ved Midtronden i Rondane. Navn på de omkomne er malt over, og det er malt et hakekors på steinen.

Foto: Jo Øvergaard

Hærverket ble oppdaget på lørdag, da cirka 50 personer deltok i en fjell- og historietur i regi av Nord Østerdal Fly og Militærhistorisk Forening.

Steinen er til minne om 13 tyske offiserer som omkom da flyet deres kom ut av kurs den 6. november 1944. Det tyske transportflyet var på vei fra Fornebu via Værnes til Indre Troms, der tyskernes hovedkvarter for Finlandsarme lå.

Setter opp veltet minnestøtte i Rondane

Steinen ble satt opp igjen på lørdag.

Foto: Jo Øvergaard

Turen endte i fjellveggen vest for Midtronden, og alle de 13 om bord omkom.

– Ikke impulshandling

Minnestøtten, som ble satt opp, er nå altså vandalisert.

– Den store steinblokken var veltet. Navnene på de omkomne var overmalt med flere lag av gråmaling. Over kristenkorset var det malt et stor hakekors med svart maling, forteller Jo Øvergaard fra Sollia.

Deltakerne på turen skrapte bort hakekorset, og reiste opp minnestøtta igjen. Øvergaard tror at hærverket var planlagt.

– Bærer du med deg to ulike malingsfarger til et øde sted i fjellet, og to timer fra nærmeste bilvei, er det ingen impulshandling. 68 år etter er vi selvsagt rause, og heller bruker tid til refleksjon på et slikt sted, sier han til NRK.

Turen til Midtronden og Vidalsbotn var et av mange arrangementer i forbindelse med 50 årsjubileet for Rondane Nasjonalpark.

Midtronden

Jo Øvergaard fra Sollia fortalte historien om det tyske flyet. Mange var med på turen, som ble arrangert av Nord Østerdal Fly og Militærhistorisk Forening.

Foto: Jo Øvergaard