NRK Meny
Normal

Mener staten må redde middelalderkirkene

– Ringsaker kirke er et fantastisk bygg. Men kirka har et enormt vedlikeholdsbehov. Her må staten trå til, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, etter å ha besøkt Ringsaker kirke i Moelv i går.

Knut Arild Hareide, Jan Moslet, Synnøve Marie Johansen og Geir Byberg

Knut Arild Hareide, Jan Moslet, Synnøve Marie Johansen og Geir Byberg i Kristelig Folkeparti besøkte Ringsaker kirke lørdag.

Foto: Bjørnar Grønbech

KrF-lederen vil ha en statlig støtteordning til middelalderkirkene. Han mener blant annet at rentefrie lån kan være en mulighet.

– Jeg fikk se oppussingsbehovet i denne kirka med egne øyne og det er snakk om store utfordringer og store utgifter. Det er et tydelig problem for Ringsaker kommune å skulle betale for det selv, sier Knut Arild Hareide.

Alvorlig forfall

Ringsaker kirke, ødelagt takkonstruksjon

Bærende konstruksjoner i taket er så ødelagt at tårnet i kirka er stengt av av.

Foto: Bjørnar Grønbech

For det var ikke et rent kosebesøk han var på i går. Sogneprest Ole Amund Gillebo la ingenting i mellom da han viste KrF-lederen forfallet.

– Vi trenger 25 millioner kroner nå, og det fortalte jeg Hareide. Det holder ikke med gode intensjoner. Det må skje noe konkret og forpliktende, sier sogneprest Gillebo.

Forfallet i middelalderkirken er så prekært at tårnet er stengt av. Bærende konstruksjoner i taket er ødelagt. Det fikk Knut Arild Hareide se bilder av.

– Ja, det er en stor utfordring at kulturskatter forfaller. For hvert år som går blir jobben større og dyrere, sier han.

– Staten må ta større ansvar

Knut Arild Hareide, Synnøve Marie Johansen og Geir Byberg

Knut Arild Hareide, Synnøve Marie Johansen og Geir Byberg fra KrF utenfor Ringsaker kirke.

Foto: Bjørnar Grønbech

Kristelig Folkeparti har ikke satt fokus på dette på noen år, innrømmer Knut Arild Hareide. Men nå i valgkampen ønsker de løfte fram igjen saken.

Og de mener altså at staten må ta større ansvar for middelalderkirkene.

– Det er snakk om store utgifter, så staten må bidra i større grad, sier Hareide.

Sprenger alle lokale budsjetter

Sogneprest Ola Amund Gillebo tror det var et nyttig besøk, uten at han tør si hva som kan komme ut av det.

Men han tør å håpe at det kan være en støtte til å ta sakene, som allerede ligger på politikernes bord, et skritt videre.

– Jeg tror ikke det hjelper med f.eks rentefrie lån. Dette sprenger alle lokale budsjetter.

– Jeg mener middelalderkirkene i hele Norge må inn et nasjonalt restaureringsprogram, på lik linje med stavkirkene, sier Gillebo.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Avviser sykehus-søksmål

  Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.

 • Lokale spillere i Europaligaen

  Både Vegar Eggen Hedenstad fra Elverum og Anders Trondsen fra Lillehammer er med fra start når Rosenborg møter Zenit i Europaligaen fra klokka 19. Følg kampen her.

 • – Respektløs takling

  L.I.K.-trener Mikael Kvarnström sier alle spillere gjør feil, men at taklingen av Emil Nyhus i gårsdagens kamp mot Stavanger var «litt respektløs». Nyhus ble sendt på sykehus med alvorlig hjernerystelse. Han sier det blir opp til disiplinærutvalget å vurdere saken videre.

  Mikael Kvarnström
  Foto: Alexander Nordby / NRK