KrF-topp: – Folk sier til meg at vi er alt for tett på Frp

ØYER (NRK): Det ble et overveldende flertall for Hareides linje da Oppland KrF holdt sitt fylkesårsmøte.

Hilde Ekeberg

GÅR MOT VENSTRE: Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg var tydelig på at hun mente at et samarbeid med Ap/Sp er det rette for partiet.

Foto: Elias Engvik

Det går mot rødt flertall når Oppland KrF tirsdag tar stilling til partiets veivalg og velger delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Etter at stemmene ble talt opp mot slutten av møtet, ble det klart at 28 stemte for forhandlinger med Ap/Sp, og 7 stemte for samarbeid med Høyre/FrP.

Resultatet ble ett blått og fem røde delegater fra Oppland KrF.

Støtteparti eller regjeringsansvar?

Kåre Simenstad, andre nestleder i Fylkesstyret, innledet fra talerstolen.

– Skal vi være støtteparti eller ha regjeringsansvar, spurte han retorisk.

– Vi vet ikke noe om framtida, men hvis vi bytter side nå, så vet vi enda mindre om hva vi får. Jeg går for at vi fortsatt skal være i opposisjon, sekundært mener jeg at vi skal støtte sittende regjering, avsluttet han.

Registrering av stemmeberettigede Oppland KrF

TELLER STEMMER: 35 stemmeberettigede møtte på Oppland KrF sitt fylkesårsmøte. 28 av dem stemte for KrF-leder Knut Arild Hareides forslag om samarbeid med Sp og Ap.

Foto: Elias Engevik / NRK

Ekeberg: – Vi kan ikke samarbeide med Frp

Han fikk sterk motstand fra sentralstyremedlem og listetopp fra Oppland, Hilde Ekeberg. Hun var på linje med partileder Hareide, og mente at partiet best ville kunne samarbeide med de rødgrønne partiene Ap og Sp.

– Jeg tviler på at vi er et landsdekkende parti dersom vi søker samarbeid med Frp. Folk sier til meg at vi er alt for tett på dem, sa Ekeberg.

Ekeberg la vekt på at KrF må samarbeide med partier som snakker samme språk.

– Vi må samarbeide med partier som bruker et inkluderende språk, sa hun, og pekte nok en gang til de rødgrønne.

Hilde Ekeberg fra talerstolen på Oppland Krfs årsmøte i Øyer

GÅR MOT VENSTRE: Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg var tydelig på at hun mente at et samarbeid med Ap/Sp er det rette for partiet.

Foto: Elias Engevik / NRK

Skal velge seks delegater

Oppland KrF skal velge seks delegater til landsstyremøtet. Det vil si, fem delegater skal velges, og den siste plassen går automatisk til leder Toril Kristiansen.

Før møtet sa fylkesleder Toril Kristiansen at det ikke legges opp til «vinneren tar alt» når delegatene skal velges.

– Vi skal forsøke å velge landsmøtedelegater som avspeiler fylkespartiets holdning til retningsvalget. Derfor blir det først en avstemning om folk ønsker å forhandle til venstre eller høyre. Så velges delegater etter et forholdstallsprinsipp, sier Kristiansen.

Hareide eller sentrum?

Selv står hun på partileder Knut Arild Hareides linje.

– Jeg synes at KrF skal forsøke å forhandle med Senterpartiet og Arbeiderpartiet for å få gjennomslag for vår politikk. Vi og Sp har fulgt hverandre tett i en årrekke, sa Kristiansen, og pekte på landbrukspolitikk, distriktspolitikk, kristen kulturarv og bioteknologi.

Kristiansen var tydelig på at hun ville stemme for at KrF på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Oppland KrF skal sende seks delegater til landsmøtet. I tillegg til Kristiansen skal fem delegater velges på fylkesårsmøtet på Hafjell hotell i Øyer tirsdag kveld.

Kampen om delegatene

Oppland KrFs årsmøte er det femte i rekken av fylkesårsmøter før det ekstraordinære landsmøtet. Rogaland var først ut før helgen.

33 prosent av Rogaland KrF ønsker regjeringsskifte, men fikk bare ett av 16 mandater til landsmøtet i Oslo 2. november. – Skuffende, sa partileder Knut Arild Hareide etter møtet.

Møtet i Rogaland har vakt sinne, fordi flere KrF politikere mente at en epost, undertegnet Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, aldri nådde dem. I eposten ble fylkeslederne bedt om å velge landsmøtedelegasjoner som skulle «gjenspeile holdningene».

Mandag ble det avholdt fylkesårsmøter i Buskerud, Hedmark og Finnmark. Alle tre støttet Hareide-linja med overveldende flertall. I Finnmark har alle fire delegater Ap/Sp-standpunkt. I Hedmark og Buskerud har fire av seks Ap/Sp-standpunkt.

Mandag ble det avholdt fylkesårsmøter i Buskerud, Hedmark og Finnmark. Alle tre støttet Hareide-linja med overveldende flertall. I Finnmark har alle fire delegater Ap/Sp-standpunkt. I Hedmark og Buskerud har fire av seks Ap/Sp-standpunkt.