NRK Meny
Normal

Krever tre års fengsel for glåmdalstrener

Aktor Irene Johnsen Dahl mener at treneren fra glåmdalsdistriktet bør få en fengselsstraff på tre år for seksuelle overgrep på fire gutter han var trener for.

Overgrepssak i Glåmdal tingrett

Aktor Irene Johnsen Dahl og forsvarer Sigurd Klomset i Glåmdal tingrett onsdag.

Foto: Ann-Kristin Mo

Mannen, som var trener for guttene, er tiltalt for seksuelle overgrep mot dem. Den yngste av guttene var bare 12 år gammel da overgrepene skal ha begynt. Han har i tingretten innrømmet skyld på alle punkter, men sier at han ikke kan huske alle enkeltepisodene.

Guttenes bistandsadvokat la ned påstand om oppreisning for to av guttene på opp mot 200.000 kroner, og opp til 100.000 kroner for de to andre.

Forsvarer Sigurd Klomset mener at treneren bør få i underkant av to års fengsel, fordi han har innrømmet det han er tiltalt for.

Les også: Innrømmer overgrep

Tillitsforhold

I tiltalebeslutningen står det at overgrepene skal ha pågått fra 2005 til 2008, på forskjellige steder i sørfylket. Mannen var trener for barna, og misbruk av egen stilling på grunn av avhengighetsforhold eller tillitsforhold er tatt med som et eget punkt i tiltalen.

Aktor la vekt på at overgrepene bærer stort preg av utnyttelse gjennom at treneren kjente guttene godt før overgrepene begynte.

– Han har klar over at han var en viktig person for dem, sa aktor Irene Johnsen Dahl i retten fredag. Videre sa aktor at tillitsbruddet også gjelder guttenes familier, som åpnet hjemmene sine for treneren da han var i en livskrise.

Aktor har tatt høyde for en strafferabatt på 20-30 prosent, fordi mannen innrømmet fire av overgrepene i det andre avhøret av ham.

– Andre formildende omstendigheter finnes ikke, sa Irene Johnsen Dahl.

Mor meldte fra

Mannen ble pågrepet i slutten av september i fjor etter en anmeldelse fra en av guttene, men siktelsen ble raskt utvidet til å gjelde fire gutter.

Saken kom for første gang opp i 2011 da en av guttene fortalte om overgrepene til sin mor. Hun tok kontakt med politiet, og saken begynte å rulle. Politiet mistenkte at flere var involverte som offer i saken, og avhørte 30 vitner. Også tre andre gutter fortalte at de hadde vært utsatte for overgrep.

I tingretten forklarte en av guttene at treneren hadde opparbeidet seg et tillitsforhold til ham i et år for han begynte å forgripe seg på ham.

Overgrepene skal ha skjedd jevnlig i to og et halvt år. Gutten har forklart at treneren pleide å kjøre ham til og fra trening, og at han var godt likt, både blant utøvere og foreldre.

Gutten sa også at han måtte slutte med idretten sin for at overgrepene skulle ta slutt.

En av de andre guttene i saken forklarte for retten at tiden etter at saken ble kjent har vært tøff. Han gleder seg til det hele er overstått.

Dom i saken faller fredag 29.juni.