NRK Meny
Normal

- Denne saken sprenger nye grenser

- Denne saken sprenger nye grenser. Det må speiles i oppreisningen til barna, mener bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad-Hansen.

Bistandsadvokatene Hanne Kristine Bohinen (t.v.) og Inger Johanne Reiestad Hansen

Bistandsadvokatene til barna i overgrepssaken i Alvdal la ned påstander om oppreisning til barna i retten i dag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Inger Johanne Reiestad-Hansen er bistansdadvokat for sønnen og datteren til den hovedtiltalte moren.

1 million x 4 til barna i huset

I Nord-Østerdal tingrett i dag, la hun ned påstand om oppreisning til barna på tilsammen 4,1 millioner kroner.

 • Hun mener den tidligere stefaren (64) må dømmes til å betale inntil 1 million kroner i oppreisning til hvert av de to stebarna.
 • Hun mener moren må dømmes til å betale inntil 1 million kroner i oppreisning til hvert av de to barna sine.
 • Hun mener tiltalte 5, naboen som var tilstede og så noen av overgrepene mot gutten i huset, må dømmes til å betale inntil 100.000 kroner i oppreisning til gutten.

- Disse barna har levd i en meget seksualisert verden, med sine nærmeste som overgripere. I denne saken må det utbetales langt høyere beløp i oppreisning enn det som har vært vanlig i andre saker med misbruk av barn, sier Reiestad-Hansen.

800.000 x 4 til nabojenta

Anne-Kristine Bohinen, som er bistandsadvokaten til nabojenta, har lagt ned påstand om at de to hovedtiltalte og foreldrene til jenta må betale henne en oppreisning på inntil 800.000 kroner hver.

400.000 x 4 til nabogutten

Odd Henning Svalheim, som er bistandsadvokaten til nabogutten, har lagt ned påstand om at de to hovedtiltalte og foreldrene til gutten må betale ham en oppreisning på inntil 400.000 kroner hver.

- Det er mye, det vet jeg. Det høyeste beløpet jeg har funnet i noen lignende sak er 300.000 kroner, sa Svalheim.

Bistandsadvokaten forteller at gutten selv føler skyld og at han har hatt en ekstra belastning i å utpeke sine egne foreldre som overgripere.

For tort og svie

(Oppreisning er ikke det samme som erstatning. Oppreisning er erstatning for av ikke-økonomisk art, for såkalt tort og svie. Spørsmålet om menerstatning vil bli behandlet på et senere tidspunkt, når de sakkyndige rapportene om barna er klar)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Populære mikrohytter

  10 mikrohytter som Hedalm Aneby hus lanserte på Natrudstilen på Sjusjøen i fjor er alle solgt. Hyttene er i utgangspunktet på 23 kvadratmeter. Nå vurderes et nytt tomtefelt i samme område, melder Ringsaker Blad.

 • Satser mer for å avdekke flyfeil

  Selskapet Dolphitech på Raufoss er i ferd med å investere over 15 millioner kroner i ultralyd-utstyr som brukes for å sjekke feil på fly og kjøretøyer. Dolphitech har i flere år levert slikt utstyr til flere flyprodusenter, men etter hvert som det blir brukt mindre metall og mer andre materialer til fly, trengs det avansert utstyr for å oppdage feil.

 • Ni måneder for alvorlige trusler

  Gjøvik tingrett har dømt en mann fra Hadeland til ni måneders fengsel for en rekke alvorlige trusler hovedsaklig rettet mot politifolk. Tingretten betegner mannen som farlig og ustabil, melder OA. Han er også tidligere straffet for lignende forhold.