Hopp til innhold

Krever politikeroppgjør etter tatersaken

Taternes Landsforening forventer at politikerne kommer på banen etter den mye omtalte Mona Gustavsen-saken. Ordføreren i Kongsvinger innrømmer at saken er svært dårlig reklame for byen.

Holger Gustavsen

Leder av Taternes Landsforening, Holger Gustavsen, krever at politikerne tar tak i problemstillingen rundt rasisme mot minoriteter, etter at Mona Gustavsen ble nektet jobb fordi han er tater.

Foto: Vera Wold / NRK

– Jeg etterlyser at politikerne kommer på banen, både sentrale og lokale. Det har vært merkverdig stille. Det må slås fast at en slik behandling som Mona fikk ikke er akseptabelt, det er snakk om rasisme overfor en nasjonal minoritet.

Leder av Taternes Landsforening Holger Gustavsen er krass i sin tale, og mener det må handles fra politikernes side, i kjølvannet av saken mellom Mona Gustavsen og Kongsvinger Taxi.

Det var for en uke siden at Mona Gustavsen politianmeldte Kongsvinger Taxi for rasediskriminering etter at de skal ha nektet å ansette henne fordi hun er «av taterfolket».

Og Holger Gustavsen legger til:

– Man skal behandles som en enkeltperson, og ikke som gruppe.

Overrasker meg ikke

Landsforeningsleder Gustavsen presiserer at han imidlertid ikke er overrasket over hendelsen.

– Det overrasker meg ikke at sånt skjer, det er ofte snakk om å bevise det. Saken med Mona er krystallklar og kan bevises, men vi vet at dette skjer ellers også.

Og han sier rett ut at lignende situasjoner rett og slett er vanlig, selv i Norge i 2014.

– Det er en kjensgjerning at er du åpen om at du er tater, så innebærer det at du får problemer med å beholde jobben din eller få ny jobb. Men man bruker alle andre unnskyldninger og forklaringer når man handler som man gjør, hevder Gustavsen.

Han mener det nå bør tas et skippertak for å vise at Norge er et foregangsland når det gjelder å motarbeide rasisme.

– Jeg har vært i kontakt med den nye statssekretæren Anne Karin Olli, og hun har sagt fra at hun skal ta kontakt med Mona Gustavsen, så det er et steg i riktig retning. At politikerne våre kan vise at de bryr seg.

Olli er statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, med et spesielt ansvar for saker som omhandler samer eller nasjonale minoriteter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mona Gustavsen

Mona Gustavsen politianmeldte Kongsvinger Taxi for rasediskriminering etter at de skal ha nektet å ansette henne fordi hun er «av taterfolket».

Foto: Vera Wold / NRK

– Må ta tak i regionen

Men Holger Gustavsen mener at Kongsvinger-regionen også spesifikt må ta tak i problemet.

– Jeg vil jo tro at saken speiler mange av holdningene i lokalsamfunnet. Vi bør sette i gang med et holdningsskapende arbeid i regionen.

Og han mener at ordføreren helt klart må på banen.

– Jeg har også vært i kontakt med ordføreren i Kongsvinger, han har foreløpig ikke latt høre fra seg. Men jeg forventer at han gjør det når han får tenkt seg om, og at han sier man ikke kan la slike hendelser gå stille forbi i lokalsamfunnet.

Ordfører: – Dårlig reklame

Øystein Østgaard

Øystein Østgaard trodde fordommene mot tatere var forbi i både Kongsvinger-regionen og Norge. Han vil vurdere å gjøre tiltak etter Mona Gustavsen-saken.

Foto: Privat

Når NRK kontakter ordfører Øystein Østgaard tirsdag ettermiddag, sier han at han vil vurdere hva man skal gjøre med saken.

Men han tror ikke løsningen er å kontakte Kongsvinger Taxi.

– Dette er helt klart dårlig reklame for byen og regionen. Men jeg tror Kongsvinger Taxi forstår at dette ikke er greit, at vi politikere ikke syns det er greit, så jeg vet ikke om det har noen effekt å sende dem et brev med det budskapet.

Han sier imidlertid at saken vil bli politisk drøftet.

– Jeg vet at noen kommer til å ta opp saken på kommunestyremøtet denne uken, det syns jeg er greit. Og i neste regionrådsmøte vil jeg nok også oppfordre alle kommuner til å være bevisst på det, og lufte spørsmålet om hva vi kan gjøre for å unngå dette i fremtiden.

Har ikke tenkt på å ta kontakt

Han har derimot ikke foreløpig tenkt noe på å ta kontakt med Mona Gustavsen selv eller Taternes Landsforening. Men kanskje er det behov for nye tiltak mot rasisme, mener Østgaard.

– For noen år siden slo vi fast at Kongsvinger skulle være en rasismefri sone. De siste årene er det vel ikke gjort noen konkrete tiltak mot det, så vi må ta en vurdering på det.

Østgaard sier det er ironisk at han ledet et fakkeltog mot mobbing dagen før Mona Gustavsen-saken kom opp i media.

Han tror denne saken kan være et tegn på at ikke alle taterfordommer er ute av samfunnsbildet.

– Uttalelsene i denne saken kan tyde på at fordommene henger litt igjen fra gamle dager. Jeg trodde nok at den slags var litt forbi, avslutter ordføreren.

Flere saker fra Innlandet