NRK Meny
Normal

Krever 6 millioner av arbeidsgiver

Musikklektor Nina Tveter er blind og føler seg diskriminert av arbeidsgiver. Derfor krever hun nå 6, 25 millioner kroner i oppreisning.

Nina Tveter og advokat Lars Harald Rylandsholm
Foto: Arild Martinsen

Nina Tveter har jobbet som vikar ved musikklinja på Vinstra videregående skole i to år. Da skolen lyste ut fast stilling var det imidlertid en annen som fikk jobben. Lektoren mener hun ble forbigått ved ansettelser på grunn av synshemningen, og krever nå erstatning og godtgjøring for tap av arbeidsinntekt.

 

Diskriminering et problem

Norges Blindeforbund opplever stadig at medlemmer tar kontakt fordi de føler seg trakassert på jobben. Det er en stor påkjenning å bli utsatt for diskriminering på jobben, sier Unn Ljøner Hagen i Blindeforbundet.

- De som opplever trakassering mister selvfølelsen og blir deprimerte, og det krever mye mot å ta opp problemet, sier Hagen.

Hagen er glad for at Nina Tveter går til retten med sin sak. Det er første gang at en norsk domstol vurdere diskrimineringsbestemmelsen i arbeidsmiljøloven, og Norges Blindeforbund håper saken vil bli en rettesnor for andre som mener at de blir diskriminerte av arbeidsgiveren.

Tilbakeviser diskriminering

Advokat Aslak Runde, som representerer Oppland fylkeskommune, tilbakeviser at Nina Tveter ikke fikk jobben på grunn av sin synshemming. Han sier det fantes bedre kvalifiserte søkere til jobben, og at alle søkerne ble behandlet på likt grunnlag.

Rettsaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett dag.