NRK Meny
Normal

Kreativitet mot kriminalitet

Kriminaliteten i Hedmark økte i fjor. Politiet mener selv de ikke er kreative nok i kampen mot kjeltringene.

Illustrasjonsfoto
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Hedmark er en av få fylker i landet hvor det var en økning i tallet på forbrytelser i 2005, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

I fjor ble det anmeldt nær 13000 lovbrudd i Hedmark og nær 11000 i Oppland. De fleste dreier seg om vinningskriminalitet, deretter kommer narkotika, vold og skadeverk.

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke.
Foto: politiet

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke, mener politiet ikke er flinke nok til å tenke kreativt når det gjelder å forebygge kriminalitet. Politimesteren vil derfor gå nye veier, og søker nå ett tettere samarbeid med kommunene, for å få ned antallet lovbrudd.  

 - Politiet kan ikke bekjempe kriminalitet alene, og derfor er et slikt samarbeid viktig, sier politimester i Hedmark, Bakke.

Tar kontakt med kommunene

Politimesteren har nå satt i gang et spesielt prosjekt. To erfarne politimenn er engasjert, og skal i nærmeste framtid forsøke å kartlegge hvordan politiet lokalt og kommunene i dag samarbeider. Målet er at de to skal ha vært i kontakt med, eller besøkt alle kommunene i Hedmark før nyttår. Det er mye kommunene kan hjelpe politiet med, mener Bakke.

- Kommunen kan hjelpe oss med å kartlegge bestemte miljøer, og sette iverk tiltak, sammen med politiet. Slik kan vi være der før det skjer noe alvorlig, sier Bakke.

Tettere samarbeid med kommunen er ikke et forsøk på ansvarsfraskrivelse, sier Bakke.

- Når det gjelder å forebygge kriminalitet har både politiet og andre myndigheter en rolle å spille, sier Bakke.