NRK Meny
Normal

Store snømengder: Kraftledninger kommer farlig nær terrenget

Kraftselskap er bekymret og ber folk være oppmerksomme, så de ikke kommer i kontakt med ledningene.

Kraftledninger på Sjusjøen

Disse kraftledningene på Sjusjøen er farlig nær terrenget. Både på grunn av de høye brøytekantene, men også fordi snø på selve linjene gjør at de siger ned.

Foto: Eidsiva

Eidsiva er kraftleverandør i Hedmark og Oppland, og de har befart linjene med helikopter og snøskuter etter snøværet forrige helg. Nå advarer de mot at det er svært mye snø i terrenget – så mye at kraftlinjene kommer farlig nær terrenget.

– Enkelte steder er det snødybde på mellom to og tre meter, og hvis noen for eksempel stikker opp en skistav er det fort gjort å komme i kontakt med ledningen, sier Arne Arnesen, fagleder for sikkerhet i Eidsiva Nett.

SE TV-SAK:

Kraftselskap er bekymret og ber folk være oppmerksomme, så de ikke kommer i kontakt med ledningene.

Reporter Ole Martin Sponberg/fotograf Reidar Gregersen.

Har måtte grave vekk snø

Det er Arnesen forklarer at de enkelte steder har vært nødt til å grave vekk snøen under kraftledninger, fordi avstanden var svært liten. Han ber folk være oppmerksomme – å komme borti en kraftledning er svært farlig.

– Kraftledningene må overhodet ikke berøres, verken med hender eller skistaver. Det er livsfarlig å være nær eller berøre kraftledninger eller vegetasjon som er i kontakt med ledningene. Folk må holde god avstand til både lave kraftledninger og vegetasjon, advarer Arnesen.

Han ønsker spesielt å informere barn og unge om faren ved å være i nærheten av slike anlegg.

Mer nedbør til helgen

Det er meldt om mer nedbør til helgen og i vinterferien, og det kan forverre situasjonen. Han nevner Skei, Sjusjøen og Trysil som steder der det både er mye folk og svært mye snø.

Arne Arnesen

Arne Arnesen, fagleder sikkerhet i Eidsiva Nett, advarer folk mot de farlige linjene.

Foto: Eidsiva

– Noen steder er det også mye snø på linjene, som gjør at de siger litt ned. Det er dessuten vinterferietider og det brøytes mye. Høye brøytekanter og brøytefonner under kraftledningene gjør også sitt til at avstanden til kraftledningene blir mindre. Mange skispor går også under eller i nærheten av Eidsivas strømnett, forklarer Arnesen.

Han oppfordrer alle som ferdes ute i naturen og i nærheten av vårt linjenett om å melde ifra hvis de observerer ledninger i ekstrem lav høyde over bakken.

Løypekjører Johannes Haukåssveen på Sjusjøen sier at han flere steder har lagt merke til den korte avstanden mellom terrenget og kraftledningene.

– Men det er ingen fare der løypene går, sier han.

– Det er svært mye snø nå, men her på Sjusjøen går folk stort sett i løypene. Og det er jo snø vi vil ha. ler Haukåssveen, som ikke har lagt merke til steder der folk ferdes i nærheten av ledninger – og at det potensielt kan bli farlig for skiløperne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.