NRK Meny
Normal

Konkurs til en kvart milliard

Utbyggingsselskapet, Fageråsen Utvikling AS,  har en gjeld på 260 millioner kroner. Hytter som allerede er solgt står i fare for aldri å bli bygget.

Leiligheter under bygging i Fageråsen
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Les også Stor-konkurs i Trysilfjellet

Peer Jacob Svenkerud fra Elverum, er en av dem som han kjøpt leilighet i Trysil Hyttegrend, og han er svært usikker på hva konkursen betyr for ham og de andre hytte-eierne.

- Dette er kjempefrustrerende for oss som har kjøpt leiligheter, og som ønsker å bo der sjøl eller leie ut, sier Svenkerud.

Ingen leiligheter klare

Svenkerud og de andre leilighetskjøperne har grunn til å være frustrerte. allerede i fjor vinter skulle 90 av nær 120 leiligheter være innflyttingsklare i Trysil Hyttegrend, men det var de ikke.

I sommer har over 70 kjøpt og tinglyst leiligheter, uten at leilighetskomplekset er ferdigstilt. Taket mangler stein, det er ikke bygget garasjer og utearealene er ikke planert. I tillegg er en nær 50 leiligheter som det er inngått kontrakt på ikke ferdigbygget, og spørsmålet er om det blir det.

Slo seg selv konkurs

I går gikk Oslo-firmaet Fageråsen Utvikling AS konkurs, etter lengre tids betalingsproblemer og forsinkelser. Leilighetskjøpere og folk med kontrakter om kjøp har derfor dannet en interesseorganisasjon, for å sikre seg. Og med seg på laget har de advokat Per Christian Grant Carlsen.

- Gruppen av kjøpere kontaktet oss for å få bistand, slik at leilighetene blir bygget ferdig, sier Grant Carlsen.

NRK har vært i kontakt med ledelsen i interesseorganisasjonen i dag, men den er forsiktig med å uttale seg, men advokaten deres sier de er ute etter å sikre seg best mulig.

Svein Nordahl
Foto: Bjørn Anders Sørli

Entrepenørene krever millioner

Vi har ikke fått kontakt med det nyopprettede konkursboet i dag, for de har mer enn nok med å skaffe oversikt over kreditorer. Men en av de største lokale kreditorene, Trysil betong, vil kreve mellom fire og fem millioner kroner av konkursboet til Fageråsen Utvikling AS.

Trysil Betong har levert for mellom åtte og ni millioner kroner til Trysil Hyttegrend, og mener de har garanti på å få betalt dette.

Men daglig leder, Svein Nordahl, vil kreve konkursboet for ytterligere fire-fem millioner kroner som var avtalt videre i prosjektet, fordi han har måttet si nei til andre oppdrag.

Angrer på kjøp 

Leilighetskjøperne vet ikke hvor mye penger de vil tape. Leilighetene er deres, men de er langt fra utleibare, og mange har basert økonomien på å leie ut.

Det er også høyst usikkert om konkursboet vil ferdigstille prosjektet, og dermed kan det framtidige sameiet av leilighetskjøpere måtte betale av egen lomme for å få på plass garasje og utearealer.

Midt oppe i usikkerheten sitter Peer Jacob Svenkerud som har brukt en og en halv million kroner på leilighetskjøpet i Trysil.

- Dette viser hvor viktig det er å forsikre seg om at utbygger er seriøs. Jeg angrer på dette her. Det er ikke moro å ha brukt alle sparepengene på dette, men vi får håper det ordner seg, sier Svenkerud.