Hopp til innhold

Konkurrerende aviser skal samarbeide om nyheter

Lokalavisene Østlendingen og Arbeidets Rett skal nå samarbeide, til tross for motstand fra klubblederne i begge aviser. – Et demokratisk problem, mener medieforsker.

Arbeidets Rett og Østlendingen skal samarbeide

SKAL DELE: Lokalavisene for Nord-Østerdalen, Arbeidets Rett og Østlendingen, skal nå samarbeide og dele kontor. Det er ikke klubblederne i avisene glade for.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

På et styremøte hos Arbeidets Rett ble det i går bestemt at avisa skal samarbeide med konkurrenten Østlendingen, som begge dekker området Nord-Østerdalen. Det ble foreslått utveksling av stoff mellom avisene og en samlokalisering av kontorene på Tynset.

Cathrine Møystad

OVERRASKA: Klubbleder i Østlendingen, Cathrine Møystad, mener vedtaket om samarbeid er pussig.

Foto: privat

– Dette blir en kronglete og uholdbar arbeidssituasjon for journalistene. I tillegg vil det bli mye like nyheter i begge avisene, noe som er dumt for leserne. Vi mister dagens mangfold, sier Tonje Hovensjø Løkken, klubbleder i Arbeidets Rett.

Hun får støtte av Cathrine Møystad, klubbleder i Østlendingen.

– Dette er et pussig vedtak. Det er ingen som drar på en fotballkamp for å se kun ett lag spille. Konkurransen blir borte og publikum drar hjem, sier hun.

Mener samarbeidet er naturlig

Begge avisene er eid av mediekonsernet Amedia. Østlendingen skal ha et styremøte på fredag, hvor samme vedtak skal fattes.

Nils Kåre Nesvold, redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett, mener samarbeidet er naturlig.

Nils Kåre Nesvold

POSITIV: Nils Kåre Nesvold, redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett, tror samarbeidet kommer til å gå bra.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Dekningsområdet vårt er likt og jeg tror ikke at et samarbeid vil gå utover kvaliteten. Vi skal fortsatt være lokalavisa for Fjellregionen, sier han.

Det blir foreslått at Arbeidets Rett fremover skal dekke kommunene Tolga og Os, mens Østlendingen skal ha ansvar for Folldal og Alvdal. Begge avisene skal dekke Tynset.

– Begge avisene vil ha sitt særpreg i årene fremover. Kritikken fra klubbleder får stå for hennes regning, sier Nesvold.

Løsning på større problem

Førsteamanuensis i medieledelse ved Høgskolen i Gjøvik, Jens Barland, mener samarbeidet mellom avisene er et forsøk på å finne en løsning på et større problem.

– Vi går gjennom en enorm forandring i hele medieverdenen. Sosiale medier tapper inntekter fra norske aviser og det fører til at de må spare penger.

Amedia eier over 70 norske aviser og i løpet av de siste par årene har de kuttet over 200 årsverk. Styreleder i selskapet ville ikke kommentere saken i dag. Barland mener Østlendingen og Arbeidets Rett må jobbe hardt fremover.

– Konkurranse er det beste som finnes for å prestere maksimalt. Det blir nok utfordrende å fortsatt levere gode, attraktive aviser, sier han.

Vil konkurrere om leserne

Jens Barland

OVERORDNA PROBLEM: Førsteamanuensis i medieledelse ved Høgskolen i Gjøvik, Jens Barland, mener samarbeidet mellom avisene er løsningen på et større problem.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO* Oslo-Norway

Arbeidets Rett kommer ut tre dager i uka, mens Østlendingen er en dagsavis. Klubbleder i Østlendingen mener det vil bli vanskelig for leserne å se hva slags stoff som er produsert av hvilken avis, hvis det skal være fri flyt av nyheter.

– Jeg er også sterkt imot at vi skal dele kontor. Vi er jo skapt for å konkurrere, sier Cathrine Møystad.

Det er Tonje Hovensjø Løkken i Arbeidets Rett enig i.

– Det er trist at vi mister konkurranse. Det er nettopp det som sørger for at vi har mangfold og blir ekstra skjerpet, sier hun.

Hovensjø Løkken er misfornøyd med vedtaket og mener det fører til mange spørsmål om arbeidshverdagen og mulige oppsigelser i tiden som kommer.

– Dette er ting vi gjerne skulle sett at ble utredet bedre i forkant av vedtaket, sier klubblederen.

Flere saker fra Innlandet