NRK Meny
Normal

For få kvinnelige ordførere i Oppland, synes dronningen

KONGSVINGER (NRK): Bare 16 av 48 ordførere i Innlandet er kvinner, påpekte dronning Sonja i sin tale i Kongsvinger der kongeparet avsluttet jubileumsreisen sin. – Her har de litt å gå på, sa dronningen.

Dronningen holder tale på Kongsvinger festning

KVINNER I FOKUS: Dronningen holdt en tale med kvinner i fokus under kongeparets besøk i Kongsvinger i dag.

Foto: Anne Næsheim

Og det er Oppland som trekker kvinneandelen ned.

– Jeg har hatt gleden av å observere at kvinnene gjør seg bemerket også i ordførerjobbene, sa dronningen, og fortalte at hun ved hjelp av fylkesmann Sigbjørn Johnsen har forsøkt å lage en oversikt.

– Jeg tror at i Hedmark er det 10 kvinnelige og 12 mannlige ordførere. det er ikke dårlig. I Oppland er det altså seks kvinnelige og 20 mannlige ordførere. Av til sammen 48 er det 16 kvinner. Her er det litt å gå på, sa dronningen.

Og la til:

– Jeg er helt sikker på at når vi kommer tilbake neste gang så er det kanskje omvendt.

Jubileumsreise i Innlandet

Siden søndag har kong Harald og dronning Sonja vært på besøk i Hedmark og Oppland. Besøket er en del av kongeparets jubileumsreise i forbindelse med at begge fyller 80 år i år.

De har besøkt Hamar, Ringsaker, Østre Toten, Gjøvik, Lillehammer, Nord-Fron og avsluttet de fire dagene i Nord-Odal og Kongsvinger på onsdag.

De har blant annet seilt med Skibladner, besøkt Middelalderfestivalen, sett Urbane Totninger, spist kake med 80-åringer i Gjøvik, sett festforestillingen «Slått over slott seg bygger» på Kvamsfjellet, hatt hagefest for 600 personer på Maihaugen, og dessuten besøkt Kvinnemuseet.

På Maihaugen holdt 18 år gamle Marte Sklet Johansen en tale om selvmord blant unge og om det store presset unge er utsatt for.

Da kongeparet inviterte til fest på Maihaugen, tok 18 år gamle Marte Sklet Johansen opp temaet sjølmord.

Tilbake på museum

Kongeparet avsluttet sitt besøk i Innlandet i festningsbyen Kongsvinger i ettermiddag.

Dronningen åpnet Kvinnemuseet, som er det eneste i sitt slag i Norge, i 1995. I dag kom hun tilbake for å se den nye utstillingen som nettopp har åpnet.

– Vi setter veldig pris på besøket. Personlig mener jeg at dronningen har vært en døråpner, sier Mona Pedersen, avdelingsdirektør ved Anno museum avdeling Kongsvingerregionen.

Mona Holm viser kongen og dronningen Kvinnemuseet i Kongsvinger
Foto: Anne Næsheim / nrk

Ved Kvinnemuseet fikk kongeparet se den nye hovedutstillingen "Lek for livet, og den nye jubileumsutstillingen i forbindelse med 150-årsjubileet til Dagny Juel.

Se dronningens tale:

Kongeparet takket for mange gode opplevelser under sitt fire dagers besøk i Hedmark og Oppland.

Hver og en av oss har et ansvar for å skape det samfunnet vi ønsker å leve i, sa dronningen i sin tale.

– Vi bør alltid søke etter de andre stemmene og lytte til dem. Stemmene som sjelden blir hørt. Det kan gi oss innsikt og berike oss, sa dronning Sonja.

Mange har møtt fram for å se kongeparet i Innlandet de siste dagene. Det har kongeparet satt pris på.

Nilja Noer Johansen (9) ga kongen blomster.

GA KONGEN BLOMSTER: Nilja Noer-Johansen ga kongen blomster under besøket i Kongsvinger.

Foto: Anne Næsheim / nrk

– Dette har vært en minnerik opplevelse, sa dronningen før hun avsluttet med diktet "Vennskap" av Hans Børli.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Topper kuldelista

  Leirflaten, Grotli og Folldal var blant de ti kaldeste stedene i Norge i natt, melder Meteorologisk institutt.

  Laster Twitter-innhold
 • Fraråder Lillehammer-riving

  Kulturvernmyndighetene i Oppland fraråder Lillehammer kommune å tillate riving av den brannskadde bygningen Storgata 81, melder GD. Trolig vil fylkeskommunen vurdere en klagesak om kommunen vil tillate riving. Kulturvernmyndighetene mener at den opprinnelige fasaden bør rekonstrueres og bygges opp igjen som den var før brannen 22. januar.

 • Kjørte på anleggsbil

  To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.