Stort å få kongen på besøk

Kong Harald var tydelig rørt da han i dag besøkte flomofre i Sel i Gudbrandsdalen og i Stor-Elvdal. Han tok seg god tid til å prate med folk som fortalte dramatiske historier fra flommen.

Kong Harald fikk se de store ødeleggelsene som vannet gjorde for en snau uke siden i Sel og Stor-Elvdal. De to kommunene ble hardt rammet da enorme nedbørsmengder forårsaket både ras og flom.

ALT OM FLOMMEN

– Viktig å snakke med ofrene

Det var gråvær, men ikke regn da kongen ankom kommunesenteret Otta i helikopter fra Forsvaret. Derfra ble han kjørt i minibuss noen kilometer nordover. Der fikk han med egne øyne se skadene flommen har gjort og snakke med folk som fremdeles er evakuert.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kong Harald besøkte de flomrammede i Sel og Stor-Elvdal

Kong Harald (til venstre) besøkte flomrammede Trygve og Kari Haugstulen i Sel kommune utenfor Otta lørdag formiddag.

Foto: Lise Åserud/Scanpix

– Det er viktig ikke bare å se, men også snakke med dem som er rammet. De har sagt til meg at de ligger og lytter etter regnet, sa kong Harald etter møte med de flomrammede familiene.

At de satt pris på kongens besøk var det ingen tvil om.

– Det betyr mye at kongen kommer og bryr seg om oss, sier Kari og Trygve Haugstulen til NTB.

Rørt av historiene

Fredag i forrige uke kom store masser jord susende nedover fjellsiden og traff deler av huset deres. Kari var inne da raset kom, og reddet trolig livet da hun sprang inn i huset igjen for å slå av en kokeplate.

SE KARI HAUGSTULEN FORTELLE OM DA RASET KOM:

Video Kari Haugstulen forteller om sitt møte med kongen

Reporter Geir Randby/fotograf Lars Erik Skrefsrud

I alt har et gått 30 ras i området den siste tiden.

– Det har vært sterke krefter i sving. Jeg har hørt om vonde skjebner, sier kongen.

Kong Harald syntes det var store ødeleggelser, og hadde forståelse for at dette har vært veldig traumatisk for de som opplevde flom og ras.

Han var tydelig grepet av det dramatiske som folk har opplevd, og tok seg veldig god tid til å høre historiene til folk. Han lyttet nysgjerrig, og virket veldig interessert i å høre om det folk hadde opplevd.

Stort å møte kongen

Kongen ble fløyet videre med helikopter til Stor-Elvdal. Her møtte han blant andre Berit Sameien fra Koppang. Hun og familien fikk vann i kjelleren, og store deler av tunet ødelagt da en bekk tok veien rett over tunet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Berit Sameien

– Vi setter veldig stor pris på at kongen ville komme å besøke oss, sier Berit Sameien.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Det var veldig dramatisk akkurat da det sto på, men jeg synes vi har vært heldig da jeg ser hvordan andre i Gudbrandsdalen har det etter flommen, sier Sameien til NRK.

Hun var en av de som fikk sitte ved samme langbord som kongen under middagen.

– Det var veldig storslagent at han tok seg tid til å komme å møte oss. Dette var litt av en opplevelse. Veldig artig og vi satte veldig, veldig stor pris på at han kom, sier Sameien.

Samhold

– Vi setter umåtelig stor pris på at kongen kom på besøk. Det er en bekreftelse på at kongen er oppmerksom på at vi har hatt noen tøffe døgn. Og ikke minst er det verdifullt at kongen får se hvordan naturen har herjet og får møte folk som er rammet, sier ordfører Dag Erik Pryhn (Ap) i Sel kommune til NTB.

Kommunen var sterkt rammet også under den forrige storflommen i 1995.

– Det er ingen tvil om at det er gjort større skader denne gangen, sier Pryhn.

Kongen var også på besøk i området i 1995. Det var mye av de samme slags skjebner da.

– Det folk har fortalt er at samholdet ble bedre etter flommen, så kanskje det kom noe godt ut av det likevel, sa kong Harald.

Kongen besøkte også Eidsvoll, der han fikk informasjon om beredskapssituasjonen.

Kong Harald i Stor-Elvdal

Kongen besøkte også flomrammede i Stor-Elvdal.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK