NRK Meny
Normal

Kommunen sier nei til KIL

Kongsvinger kommune vil ikke gi KIL Toppfotball en million kroner, men går med på å gi klubben mer tid til å betale det de skylder.

Roy Holth

Investor Roy Holth er klar på at kommunens million var en forutsetning for at investorene skulle bidra med like mye.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Kongsvinger kommune vil ikke gi KIL Toppfotball en million kroner i form av ettergivelse av baneleie og lån. Det bestemte et enstemmig formannskap tirsdag kveld.

Investorene har tidligere sagt at de gir en million hvis kommunen gjør det samme. Det betyr at framtida til 1. divisjonslaget er uviss.

– Jeg er utrolig skuffet. Nå vet jeg ikke hva vi kan få til, sier Hans Einar Holth, styreleder i KIL Toppforball.

Det er tredje gang på bare noen uker at formannskapet hadde en søknad om penger på bordet fra styret i KIL. De to første gangene søkte styret om to millioner kroner i støtte.

Skylder én million

Denne gangen søkte de om å få ettergi penger KIL allerede skylder, rundt en million kroner i baneleie og lån. Dette er penger kommunen ikke kommer til å få igjen hvis klubben går konkurs, og KIL-styret hadde stor tro på at dette skulle bli enklere for politikerne å si ja til.

Investor Roy Holth er klar på at kommunens million var en forutsetning for at investorene skulle bidra med like mye.

– Det var ikke dette vedtaket vi ønsket oss. Vi har en stor jobb å gjøre, men hva vi kan gjøre for KIL nå vet jeg ikke. Vi må i hvert fall snakke sammen. Ingen er tjent med at KIL går konkurs og blir en 5. divisjonslag, sier Holth.

Men selv om formannskapet sa nei til å ettergi en million kroner vil de likevel bidra i form av utsettelse av avdrag og lån. Formannskapet ved tok å utsette avdrag på lånet på 500.000 kroner med ett år.

Politikerne presiserer at lånet deretter skal nedbetales som tidligere avtalt. De vil også utsette betalingen for baneleien som skulle ha vært betalt dette året til mai neste år.

Reduserer baneleien

Kommunen vil dessuten redusere klubbens baneleie med 200.000 kroner de neste tre årene som en kompensasjon for materialer og jobb som er satt i gang ved inngangspartiet til Gjemselund. Det er kommunen som eier Gjemselund.

Politikerne sier at KIL kan få det samlede beløpet på 600.000 kroner i helhet straks jobben er gjort.

– I den økonomiske situasjonen kommunen er i nå er dette det beste vi kan få til. Kongsvinger kommune skal spare 35 millioner kroner i et av de største omstillingsprosjektene vi har vært i gjennom. Mange innbyggere vil merke dette og flere kommer til å miste jobben i kommunen. I en slik situasjon kan ikke vi gi penger til en fotballklubb, sier ordfører Øystein Østgaard (H) som har med seg resten av formannskapet på dette.

Et annet argument for å ikke gi penger til KIL er at klubben til stadighet har havnet i økonomiske problemer, sist i 2010. Da sa politikerne at dette var siste gang de ville hjelpe klubben ut av problemene.

– Vi føler at de vi har strukket oss langt i dag, sier Østgaard.