NRK Meny
Normal

Kommunen beklager overfor barna

Politikerne i Gjøvik mener kommunen må erkjenne uaktsomhet og beklager overfor barna som ble utsatt for alvorlig omsorgssvikt.

OVERLATER DET MESTE TIL FORSIKRINGSSELSKAPET: Rådmann i Gjøvik, Magnus Mathisen.

UTSATT: Rådmann i Gjøvik, Magnus Mathisen, vil ta stilling til oppreising etter at saken om erstatning er avslutta. Han beklager dog overfor barna som ble utsatt for overgrepene.

Foto: Dag Kessel / NRK

Kommunestyret i Gjøvik vedtok i går kveld enstemmig formannskapets innstilling, da de behandla barnevernssaken der en serieovergriper fikk tillatelse av barnevernet til å ha samvær med sine egne barn uten tilsyn. Dermed kunne han uhindret gjøre nye overgrep.

Politikerne mener kommunen må erkjenne uaktsomhet i denne saken og beklage overfor de to barna, skriver Oppland Arbeiderblad. Spørsmålet om oppreisning skal dog vente til saken om erstatning er avslutta.

– Dette er en tung sak for Gjøvik kommune. Vårt barnevern gjorde vurderinger som fikk forferdelige konsekvenser, sa rådmann Magnus Mathisen til OA i går.

Han sier at kommunen har erkjent erstatningsansvar og at dette vil bli gitt, men at det ikke er enighet om beløpet.

Under en presentasjon av barnevernssaken i formannskapet tidligere i uka la administrasjonen skylda for overgrepene på barna selv. De hevdet at ungene manipulerte barnevernet. Overfor NRK ville ikke rådmannen beklage fremstillingen. Under kommunestyremøtet i går snudde han.

Avvist tilbud

NRK meldte i oktober i fjor at barnas advokat Marianne Stein krevde til sammen tre millioner kroner i økonomisk erstatning, i tillegg til oppreisning på ca. 700.000 kroner.

Kommunen har tidligere tilbudt de to barna 1,5 millioner kroner i erstatning, men dette tilbudet har blitt avvist av Stein.

Marianne Stein

KLAR TALE: Bistandsadvokat Marianne Stein avviser tidligere tilbud.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Det blir kommunens forsikringsselskap som kommer til å dekke kommunens utgifter til den økonomiske erstatningen. Når det gjelder oppreisningen derimot, må dette dekkes direkte av kommunekassa. Her er altså kravet 700.000 kroner.

Blir trolig rettssak

Spørsmålet om oppreisning havner trolig i retten. Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Stein, men til OA sa hun før kommunestyremøtet i går at det kunne bli aktuelt.

– Dersom kommunestyret vedtar det samme som formannskapet, tvinger det frem en rettslig prøving, sier hun.

Bistandsadvokaten mener det foreligger grov uaktsomhet på grunn av kommunens unnlatelser.

Kritikk fra flere hold

Fylkesmannen i Oppland har behandlet saken og kritiserer barnevernstjenesten i Gjøvik kommune for alvorlige svikt i kontrollrutinene. Fylkesmannen mener barnevernet i Gjøvik har brutt barnevernloven på flere punkter.

I går publiserte også Kommunal Rapport en kommentar med svært hard kritikk av kommunens håndtering av saken.

«Hvorfor har det tatt Gjøvik kommune to år å ta stilling til dette ansvaret i en svært alvorlig overgrepssak, der en serieovergriper fikk ha samvær uten tilsyn med sine to barn?» spør Lisa Rypeng i en kommentartikkel.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Berging av vogntog

    Rv 3 Sætre i Hedmark er midlertidig stengt pga berging av et vogntog. Berging er estimert til ca 1 time. Omkjøring via fv 606.

  • Røykutvikling i Lillehammer

    En person ble sendt til helsesjekk etter røykutvikling i en bolig i Lillehammer i natt. Brannvesenet rykket ut til boligen klokka 0200, og fikk raskt kontroll på stedet. Røykutviklingen skyldtes hodetelefoner som var lagt på to kokeplater som var slått på.

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.