NRK Meny
Normal

Komleproduksjon i skogen

Komle er så og si vestlandets nasjonalrett, men nå er det på Østlandet potetballene skal produseres. I et anlegg i skogen like ved Kongsvinger.

Komlemiddag

Kumle er nok en rett med begrenset tradisjon på østlandet. Nå går en Kongsvinger-bedrift nye veier.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Inne i svarteste skogen på Østlandet har bedriften Berggren bygd opp en av landets største fiskematfabrikker. Nå går Kongsvinger-bedriften nye veier.

Om kort tid starter produksjonen av komle, livretten for mange vestlendinger. Ann Kristin Vårdal Olsen, fra Sandnes i Rogaland, bor i Kongsvinger og elsker den tradisjonelle retten.

Ann Kristin Vårdal Olsen har kumle som livrett

Ann Kristin Vårdal Olsen liker kumle

Foto: Vera Wold / NRK

– Det har vært livretten min siden jeg var liten. Når jeg var syk og ikke fikk i meg mat, da laget mor komle for å lage lukt i huset og få opp appetitten. Da spiste vi, forteller hun.

Vestlendingen er positiv til kumleproduksjon i Kongsvinger.

– Det tror jeg går bra, det er mange dugende folk her i byen. Alt som bidrar til at Østlandet blir litt likere Vestlandet er jo fint, sier hun og ler.

4000 tonn fiskemat

Tore Berggren er produksjonssjef, og en av fire brødre, som i dag eier familiebedriften, som har noe over 40 årsverk.

– Komleproduksjonen kommer mellom fiskekakene og -puddingen, sier Berggren.

Oppkjøpet av firmaet Nautsvik Enghav i Haugesund for kort tid siden, fører til en sterk økning i produksjonen av fiskemat. Neste år regner bedriften med å bli størst i landet med en produksjon på 4000 tonn.

– Noen flere ansatte kan det bli, sier Tore Berggren.

Nytt kapittel

Tore Berggren

Tore Berggren, produksjonssjef ved fiskematfabrikken.

Foto: Vera Wold / NRK

Komleproduksjonen utgjør rundt 150 tonn og blir et nytt kapittel i en lang historie. Sandefjord-mannen Hans Berggren åpnet fiskeutsalg i Kongsvinger i 1924.

– Det mest spesielle er kanskje at vi produserer så mye fiskemat som vi gjør her inne i skogen. Å produsere komle er mer naturlig midt i potetland, det har kanskje vært mer en kuriositet at dette har vært på Vestlandet, mener Berggren.

Han sier at det logistikk- og transportmessig ikke spiller så stor rolle lengre hvor ting produseres.

– Vi ligger jo nærmere Oslo-markedet enn Vestlandet, sier Berggren.

Ulik smak

Men komle har sterkere tradisjoner på Vestlandet.

– Tror du at du kan få folk på Østlandet til å spise mer komle?

– Vi kan håpe, men jeg vet ikke, sier Berggren.

Han svarer litt unnvikende på spørsmålet om han selv liker komle.

– Jeg har ikke spist det så ofte, følger han opp.

Ann Kristin Vårdal Olsen derimot, hun er klar på at komle smaker.

– Det smaker nydelig, det ser kanskje ikke så fristende ut, men når du får litt saltknoke ved siden av, eller røkt kjøttpølse, eller bacon, da blir det helt bra. Og smør på toppen, sier hun og får vann i munnen.