Hopp til innhold

Hundefører kollapset under Femundløpet

Årets Femundløp ble en kraftanstrengelse for de 149 deltakerne. En hundefører kollapset på fjellet, mens to hunder ble sendt til obduksjon etter at de døde underveis i løpet.

Helsesjekk:

Hundene ble grundig sjekket av veterinær flere ganger i løpet av Femundløpet. Her på Drevsjø.

Foto: Anniken Sande

Femundløpet består av to løp på henholdsvis 400 og 600 kilometer. Under årets løp gjorde kulda det ekstra utfordrende for både hunder og kjørere. Det ble meldt om temperaturer ned mot 40 minusgrader.

– En kjører kollapset på fjellet. Han var dehydrert og snakket usammenhengende. Sikkerhetsmannskapet hentet ham ned midt på natta, og han ble kjørt til sykehus. Hele spannet var da i dårlig forfatning. En av hundene var døde, sier sjefsveterinær under løpet, Ingrid Wiik Haugbjørg til adressa.no.

– Hundene døde ikke av frostskader

Dette skal ha skjedd natt til tirsdag på dag fem av løpet. Begge hundene døde på fjellet mellom Tolga og Røros.

Foring:

Nok mat og væske er viktig.

Foto: Anniken Sande

Robert Sørlie

Det var kaldt for vinneren Robert Sørlie, som fikk frostskader på nesa.

Foto: Joar Elgåen / NRK
– Ut fra det jeg kan si før jeg har sett obduksjonsrapportene på de døde hundene var det ikke frostskader som var dødsårsaken.

Hundefører som mistet den andre hunden skal ikke ha oppdaget at noe var galt med hunden før den døde.

– Dette er hundeførernes største skrekk. De to døde hundene og forfrysninger var ting vi selvfølgelig ikke synes er bra, på et ellers veldig godt arrangement, sier presseansvarlig i Femundløpet, Olov Grøtting til Adresseavisen.

Grundig veterinærsjekk

På grunn av ekstrem kulde besluttet arrangørene at alle hunder skulle sjekkes av veterinær i Tufsingdal før hundespannet fikk fortsette.

Erle Frantzen fra Valdres var av dem som måtte bryte etter at hun oppdaget frostskader på noen av hundene sine. Vinneren av årets løpet Robert Sørlie fikk frostskader på nesa. Dette var det kaldeste Femundløpet siden 2001.

– Kulda skapte en del problemer, og vi fikk noen forfrysninger. Vi satte i gang strakstiltak i Tufsingdal, sier Grøtting til Adresseavisen.

Ifølge avisa var 19 veterinærer i sving under løpet. Av 149 hundespann som deltok, brøt 65 løpet underveis.

Hvilepause:

Halm og tepper varmet huskyene i vinterkulda.

Foto: Anniken Sande

Flere saker fra Innlandet