Koker kaffe på primus til svigerfar

Eldresenteret på Austmarka i Kongsvinger har verken strøm, varmtvann, nett eller telefondekning etter uværet i går. Kommuneledelsen mener beredskapen er forsvarlig.

Alf Helge Søyland

Alf Helge Søyland koker kaffe på primus til svigerfar, etter at strømmen har vært borte i over et døgn på eldresenteret i Austmarka.

Foto: Ann Kristin Mo

– Svigerfar har spurt to ganger etter kaffe. Nå tenker jeg han blir blid, sier Alf Helge Søyland.

Han sitter på trappa til eldresenteret i Austmarka og koker kaffe på primus. For eldresenteret er fortsatt uten strøm etter uværet mandag ettermiddag og det er ikke bare svigerfar som er kaffetørst.

Kan ikke ringe etter hjelp

Men verre er det, at eldresenteret med 28 beboere også er helt uten kontakt med omverdenen. De har ikke nett og ikke telefondekning.

Hvis en av beboerne trenger legehjelp, må en ansatt sette seg i bilen og kjøre noen kilometer for å få dekning til å ringe etter hjelp. Kommuneledelsen mener ikke at det er noe problem.

– Det det innebærer at en gjennomfører de tiltakene som en planlegger i slike situasjoner og som en har beredskap for. Utover det ser vi ikke noe dramatikk i den situasjonen.

Det sier Rune Lund, assisterende rådmann i Kongsvinger kommune.

Synes beredskapen er grei nok

Kommunen har investert i et strømaggregat, men det fungerer ikke. Brannalarmen ved eldresenteret virker heller ikke. Så nå går de ansatte en sjekkerunde hver time istedet.

Kommuneledelsen mener fortsatt beredskapen er grei nok, men vil vurdere om de må sette inn andre tiltak hvis strømmen ikke kommer tilbake snart.

– Det kan være at vi kjører dit en satelittelefon, slik at de raskere har mulighet til å ringe hvis de har behov for det, sier Rune Lund.

Strømaggregatet virker heller ikke

Ordføreren i Kongsvinger, Øystein Østgaard er litt overrasket over at strømaggregatet på eldresenteret ikke fungerer.

– Jeg trodde at det bare var å slå det på. Vi har hatt en plan om å ha aggregater på alle sjukehjem. Men nå må vi sjekke hvorfor i all verden man ikke bare kan skru det på. Det kan jo ikke være noe hokuspokus, sier ordføreren.

Så er det varmtvann og kjøling til maten. Det har eldresenteret heller ikke hatt siden uværet tok strømmen mandag.

Må vurdere å gjøre mer

– Hvor lenge kan det være sånn?

– Det har jeg ikke noe grunnlag for å si noe om. Vi får se hvordan det utvikler seg og vurdere behov for nye tiltak etterhvert som tiden går, sier assisterende rådmann i Kongsvinger, Rune Lund.

I mellomtiden serverer Alf Helge Søyland kaffe fra primus til svigerfar og andre på senteret.

Alf Helge Søyland og Bjørn Skullerud

Bjørn Skullerud er glad for kaffen som svigersønnen Alf Helge Søyland har laget på primus. - Veldig godt.

Foto: Ann Kristin Mo