NRK Meny
Normal

Knuser kroatens forklaring

Forsvarerne til de tiltale i drapslan-saken i Solør tingrett, har brukt dagen på å rive istykker kroatens forklaringer i saken.

Geir Langhelle.
Foto: NRK

Både forsvarerne til den drapsplansiktede Jon Skjalg Lund og den siktede kongsvingermannen mener kroaten ikke er troverdig når han forklarer seg om drapsplanene. I retten i dag ba alle forsvarerne om frifinnelse for sine klienter.

Kroaten, som også er siktet, har i avhør sagt at han ble leid inn av de tre andre siktede for å drepe politimannen og en skatterevisoren.

- Kroaten har et sykt sinn. Det er rart politiet ikke har bedt om en undersøkelse av mannens mentale helse, sa forsvarer Fridtjof Feydt, som forsvarer kongsvingermannen.

Det har ikke skjedd noe mord, men retten må være forsiktige slik at det ikke blir et annet type mord i denne saken - justismord.

Forsvarer Fridtjof Feydt

Advarer mot justismord

Fridtjof Feydt mener det er galt av påtalemyndigheten å bygge en sak  på grunnlag av kroatens forklaring.

Kroaten har en fengselsdom fra hjemlandet på seks år som han ikke har sonet, og Feydt mener kroaten lyver for å unngå å bli sendt tilbake til Kroatia.

- Det har ikke skjedd noe mord, men retten må være forsiktige slik at det ikke blir et annet type mord i denne saken - justismord, sier Feydt.

Aktoratet mener det ikke finnes bevis for å dømme kongsvingermannen for drapsplaner, og forsvarer Feydt mener også at hans klient ikke kan dømmes for å ha gitt kroaten våpen. Aktoratet mener kongsvingermannen bør dømmes til fengsel i 8 måneder for å ha skaffet og oppbevart våpen i den hensikt å begå eller medvirke til en forbrytelse.

- Ingen truende mann

Sigmund Øyen, som forsvarer den siktede forretningsmannen fra Åsnes, brukte dagen på å motbevise bildet av sin klient som en truende person som bruker andre og som holder seg selv i bakgrunnen.

- Det finnes ingen bevis for det, sier Øyen.

I følge kroaten var åsnensmannen hovedmannen bak drapsplanene.

Statsadvokat Tormod Bakke mener de har bevis på trusler fremsatt av forretningsmannen fra Åsnes, gjennom telefonavlyttning. Politiet har avlyttet nesten 4000 telefonsamtaler og 25 av dem er blitt lagt fram for retten.

- Telefonsamtalene beviser ingenting, sier Øyen. Forretningsmannen har en direkte måte å uttrykke seg på og legger ikke fingrene i mellom da han sier noe, så det høres verre ut enn der er ment, sier Øyen.

Forretningsmannen ble av aktor frikjent for drapsplaner, men bør dømmes til 45 dagers fengsel for trusler mot skatterevisoren. Øyen mener hans klient må frifinnes både for drapsplaner og trusler.

Dom i saken faller om en uke.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Høyre slår seg sammen

    I helga har Hedmark Høyre og Oppland Høyre vedtatt å slå seg sammen til en enhet. Hva den nye organisasjonen skal hete blir klart i februar.

  • Lave rovdyrtap i Hedmark

    Ikke siden 1993 har rovdyrtapene vært så lave i Hedmark som de var i år. Totalt har 177 sauebønder søkt om erstatning på i overkant av 4100 dyr. Ifølge Fylkesmannen har antallet dyr på beite vært relativt stabilt.

  • Storkontroller på grensa

    Denne uka blir det omfattende grensekontroller både på Østby og Magnormoen i Hedmark. Kontrollene er et samarbeide mellom Statens vegvesen, politiet og Tollvesenet. Det meste av tungtrafikken inn i landet vil bli stanset.