NRK Meny
Normal

Klondyke i byggebransjen

Entreprenørene kan velge og vrake i oppdrag. Derfor blir byggejobber rådyre for byggherren.

Nordli skole
Foto: Stig Westre / NRK

Det hersker nå det reneste Klondyke i byggebransjen. Rehabilitering av Nordli skole på Toten ble dobbelt så dyrt som budsjettert. Entrepenørene vil ikke ha "småjobber".

Velger store prosjekter

- Det er bare to entrepenører som har vist seg her i dag. For noen år siden kunne det være mellom 10 og 15 interesserte entrepenører, sier Torleif Kirkeby i Toten Bygg og Anlegg.

Kirkeby var med kommunen på anbudsvisning i dag. Det var det ikke mange som var. Bare to entreprenører var interessert i å se på den jobben som Østre Toten kommune skal ha utført.

- Nå er det derfor 50 prosent sjanse for å få jobben. Før var det maksimum fem prosent siden så mange sloss om jobben, sier Kirkeby.

- Hva fører den manglende interessen til?

- Det fører til økte priser, det er ingen tvil om det. Dette er markedsstyrt, akkurat som alt annet.

Dårlig nytt

Det er dårlig nytt for Østre Toten kommune. Kommunen skal bygge og rehabilitere skoler for 120 millioner kroner de neste to årene. Da kommunen nylig ba om anbud på rehabiliteringen av Nordli skole, hadde de kalkulert med en pris på seks millioner. De fikk ett anbud inn med en pris på 13 millioner, altså mer enn dobbelt så mye. Nå kan økte byggekostnader velte kommunens skoleplaner, sier eiendomssjef Bjørn Eng.

- Det kan bety at vi ikke har råd til å bygge så stort som vi hadde tenkt. Vi er ikke vant til så høye priser.

Også Kommunenes Sentralforbund er klar over de raskt økende byggeprisene som komunene nå møter. Spesialrådgiver i KS, Bjarne Haslund, sier at dette skulle ha vært kompensert i årets statsbudsjett.

- Men det virker, ut i fra revidert nasjonalbudsjett, som om det var en mye sterkere vekst og press på dette området enn det som lå som forutsetnining i statsbudsjettet. Det har også vært en sterk nedgang i arbeidsledigheten blant bygg og anleggs-arbeidere.

- Hva kan kommunene gjøremed det?

- De må forholde seg til markedet og kanskje revurdere prosjektene, sier Eng.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND