NRK Meny
Normal

Klisterføre og motvind

Plussgrader og sterk motvind førte til vanskelige forhold under Birken. Det endte opp med lange køer ved smørebødene.

Birkebeinerrennet 2006
Foto: Anne Næsheim/NRK

- Det er forferdelig glatt. Nå må jeg smøre om, jeg tror jeg burde hatt klister.

Det forteller Georg Enderle fra Oslo, fra Skramstadsætra. Løperne sto i store klynger ved smørebodene for å få smurt skiene sine ved Skramstadsætra.

Birkebeinerløpere ved Skramstadsætra
Foto: Ingvar Midthun, NRK

- Gått på arma siden start

Allerede etter 2 km fortalte løperne om såpeglatte løyper.

-  Jeg har gått på armene de siste 7 kilometerne, forteller en sliten dame. Heller ikke hun orker mer. Nå smører hun om på Skramstadsætra.

VR 65

De fleste smurte om til VR65 eller 70, men noen la også på klister. Swix håpet i det lengste på å slippe klister, men med 3 plussgrader ved Skramstadsætra på formiddagen var det vanskelig.

- Det er skikkelig bakglatt. Folk står langs begge sider av løypa og smører, forteller en av birkebeinerne.

Mye omsømøring

På fjellet er det noe kaldere, og Birkebeinerne må belage seg på mange runder med omsmøring før de når Lillehammer. Det høyeste punktet i Løypa er Midtfjellet 920 m.o.h. Deretter går løypa nedover igjen mot Kvarstad 670 moh, før det blir en ny stigning. Fra Sjusjøen er det flere utforkjøringer til målområdet på Birkebeineren Skistadion i Lillehammer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

  Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen