NRK Meny
Normal

Klimaendringer rammer solbærdyrkerne

For første gang har solbærdyrkerne i innlandet fått store utbrudd av midd på plantene. Klimaendringer kan være årsaken.

Midd på solbærbusker

På mange av solbærbuskene til Gunnar Øxseth i Hernes i Elverum vokser det små knopper der det skulle vokst blader og blomster. Hver kapsel inneholder tusenvis av midd.

Foto: Kurt Sivertsen

På mange av solbærbuskene til Gunnar Øxseth i Hernes i Elverum vokser det små knopper eller kapsler der det skulle vokst blader og blomster. Hver kapsel er bare opp mot en centimeter i diameter, men svært innholdsrik.

– Inni knoppene sitter det tusenvis av solbærgallmidd. De er så små at du må ha mikroskop for å se dem. De har seks bein og en munn, og ser ekle ut, synes han.

Første gang i Hedmark

For første gang har de fleste solbærdyrkerne i Hedmark et større utbrudd av denne midden, som er mer velkjent fra utlandet og mildere områder i Norge.

– Solbærgallmidden kan ha kommet til innlandet med plantemateriale. Den kan ha spredd seg med vinden, til dels også med insekter, eller den kan ha vært der hele tida, forklarer forsker Nina Trandem ved Bioforsk Plantehelse.

Klimaendringer er forklaringa

Gunnar Øxseth

- Skrekkscenariet er hvis midden har med seg nesletoppvirus som steriliserer buskene, sier Gunnar Øxseth.

Foto: Kurt Sivertsen

– Så har klimaet vært veldig bra for den de siste åra, slik at midden har blitt veldig synlig. Siden man ikke har sett slike utbrudd her før så vil jeg tro at klimaet har vært en viktig faktor.

Gunnar Øxseth er enig i at klimaendringer med mildere vintre kan ha ført til årets store utbrudd.

– Jeg har hørt at minus 20 grader over fem-seks dager tar knekken på det meste av midden. Hvis det derimot er milde vintre er det idèelt for midden. Da overlever den i knoppene. En veldig streng vinter ville være gull verdt for oss nå, sier han.

Redusert avling

Øxseth har om lag 100.000 solbærbusker, plantet tett i tett som i en hekk, som dekker flere kilometer på jordene hans. I fjor hadde han ei avling på 50.000 kilo bær, som går til saft og juice.

Midden er ikke farlig for bæra, men reduserer avlinga, trolig med 15-20 prosent.

– Det kan jeg leve med. Skrekkscenariet er et utbrudd av nesletoppviruset som solbærgallmidden kan dra med seg. Det er det som hele tida ligger i bakhodet på oss, sier han.

Kan ha med farlig virus

– En lav til moderat bestand av den midden er i seg sjøl ikke så farlig. Men har den med seg nesletoppviruset, så er det alvorlig, bekrefter Nina Trandem.

– Hva skjer hvis man får det viruset på plantene?

– Det finnes flere stammer av det viruset. Noen stammer fører bare til mindre avling. Men i verste fall så kan viruset føre til at plantene blir sterile, at de etter et par år ikke gir avling mer i det hele tatt.

Kan bli dyrt for bøndene

Det betyr at også unge busker, som skulle ha gitt avling i kanskje 10-12 år, må kastes. Nye, friske busker må kjøpes inn og plantes ut. Det kan bli svært dyrt for bonden. Men slike virusutbrudd skjer heldigvis ikke svært ofte.

– Vi har ingen nøyaktig overvåking av dette. Men etter det vi i Bioforsk Plantehelse kjenner til så har det vært ett slikt virusutbrudd i Norge de siste ti åra. Den største faren vil være at man får inn plantemateriale som bringer viruset med seg. Viruset må jo komme et sted fra, det oppstår ikke av seg sjøl, sier Trandem.

– Du skal ikke lenger enn til Danmark før de har hatt viruset. Og jeg mener det var et utbrudd i Østfold for 15-20 år sida, det er jeg nokså sikker på, sier Øxseth.

Kjemper mot midden

Midd på solbærbusker

Øxseth har brukt ti dagsverk på å fjerne midd-kapsler. Nå vil han sprøyte resten av midden når den kommer ut av kapslene.

Foto: Kurt Sivertsen

Nå er målet å bekjempe midden, men det er ingen enkel jobb. Hittil i år har Øxseth brukt ti dagsverk bare på å fjerne flest mulig av knoppene med midd i. Men fortsatt sitter det tusener av knopper på buskene.

– Resten satser jeg på å ta ved å sprøyte med svovel. Det er effektivt, men må skje på rette tidspunkt. Midden må tas akkurat når den kommer ut av knoppene, da er den sårbar, inni knoppene er den beskytta.

Når den kommer ut er det temperaturen som avgjør. Midden vil gjerne ha en temperatur på minst 14-15 grader. Nå plukker Øxseth et par knopper nesten daglig, som han studerer under mikroskopet for å se om det tid for sprøyting.

Optimist tross alt

– Sprøytinga er ikke farlig for bæra. Men vi kan ikke sprøyte under blomstring, for da kan vi skade humler og bier som pollinerer, og dem er vi jo avhengige av, understreker han.

Å klare å ta knekken på all midden kan likevel bli vanskelig.

– Situasjonen er en utfordring, men dette skal vi takle, så jeg er optimist, sier Øxseth.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND