NRK Meny
Normal

Kalles inn på teppet etter nye Facebook-utsagn om innvandrere

Ansettelsesrådet i politiet i Hedmark vil nå vurdere om politimannen Stein Robin Kleven Bergh utsagn om innvandrere skal bety at han får sparken på nytt.

Stein-Robin Kleven Bergh

FÅR SPARKEN PÅ NYTT? Kleven Bergh har tidligere i vitser på Facebook sammenlignet innvandrere med hunden sin, og beskrevet muslimer som brutale tyver og sex-overgripere.

Utsagn politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fra Eidskog hadde kommet med på Facebook i månedsskiftet juli/august var bakgrunnen for orienteringssaken i ansettelsesrådet i politiet i Hedmark tirsdag.

Da var det nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, som fikk gjennomgå, fordi hun var kritisk til å forby utsagn som hyllet terror.

– Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for AP. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan? skrev Kleven Bergh på sin Facebook-konto.

Men det var ikke dette som fikk rådet til å reagere i dag.

– Rådets oppfatning er at formen er respektløs. Men dette kan ikke isolert sett føre til noen oppfølging av saken, sier politimester Tormod Bakke i Hedmark.

Utsagn om innvandrere

– Materialet som det i første rekke ble reagert på, er en del ting som går på problemstillinger knyttet til innvandrere og innvandring, forklarer han.

Han vil ikke gi eksempler eller være mer konkret på hva slags utsagn fra Kleven Bergh rådet reagerte på.

Kleven Bergh har tidligere i vitser på Facebook sammenlignet innvandrere med hunden sin, og beskrevet muslimer som brutale tyver og sex-overgripere.

Stein-Robin Kleven Bergh

IKKE FØRSTE GANG: Stein-Robin Kleven Bergh har vært i hardt vær tidligere for sine uttalelser på Facebook. Nå vil Ansettelsesrådet vurdere nye uttalelser han har kommet med på sosiale medier.

Foto: Montasje: HelleTherese Kongsrud

Enstemmig vedtak

Vedtaket som ble fattet i dag lyder slik: «Ansettelsesrådet besluttet enstemmig å gå videre med saken, med henblikk på en vurdering av om det foreligger brudd på forutsetningene for den skriftlige irettesettelsen fra det sentrale ansettelsesråd.»

For to år siden ville det lokale ansettelsesrådet i politiet sparke Bergh ut av politiet, blant annet etter at han kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl. Men det sentrale ansettelsesrådet mente det var feil å si opp politimannen.

De ga han i stedet en streng irettesettelse og en advarsel om hva som kunne skje hvis han fortsatte med lignende utsagn i det offentlige rom og på sosiale medier. Det er disse vilkårene ansettelsesrådet i Hedmark mener Kleven Bergh kan ha brutt.

Brudd betyr avskjed

– Hvis det er snakk om et brudd på forutsetningene fra det sentrale ansettelsesrådet, så er den neste reaksjonen at han får avskjed, sier Bakke til NRK.

Men før man trekker en slik konklusjon vil Kleven Bergh få anledning til å møte i det lokale ansettelsesrådets neste møte og forklare seg.

Stein-Robin Kleven Bergh var ukjent med vedtaket i dag, da NRK traff han på telefonen. Han sier at han nå må konferere med sin advokat om hva han skal gjøre.

Han vil ellers ikke kommentere vedtaket, og viser til at han vil skjerme familien for mer oppstyr. Kleven Bergh sier likevel at han ikke forstår hva slags utsagn fra han som kan ha ført til en slik reaksjon fra rådet.

– Jeg har ikke kommet med noe utsagn som skulle tilsi en slik reaksjon, sier han.