NRK Meny
Normal

– Vi kommer definitivt til å sette vårt preg på Gjøvik

Hoteller, campingplasser og skoler begynner å fylles opp med deltagere til årets NM i skateboard. – Det blir fort 1000 stykker som vil ta turen til Gjøvik, sier NM-ansvarlig Joakim Wang.

Joakim Wang - NM i Skateboard 2014

SKATEANLEGG I NASJONAL MÅLESTOKK: – Vi måtte se etter det beste og mest moderne skateanlegget, og da ble det Gjøvik, sier NM-ansvarlig i NORB, Joakim Wang.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Joakim ang - NM i Skateboard 2014

POSITIV KOMMUNE: NM-ansvarlig Joakim Wang sier Gjøvik kommune har vært svært positive til å ha et NM i skateboard.

Foto: Monica Rikoll / NRK

I dag går startskuddet for det 24. norgesmesterskapet i skateboard, eller rullebrett om du vil, på Gjøvik.

I løpet av de neste fire dagene skal noen av Norges beste skatere i både senior- og juniorklassen konkurrere i flere ulike grener, med de avsluttende finalene på søndag.

Så langt har om lag 300 stykker meldt seg på som NM-deltagere. I tillegg til deltagernes vil Mjøsbyen få om lag 1000 besøkende under arrangementet.

Ble flyttet fra Drammen

NM i skateboard 2014 skulle opprinnelig arrangeres i Bruparken i Drammen. for å oppfylle kravene for å være en NM-arena måtte skateparken utvides.

Men NM-arrangøren Norsk Organisasjon for Rullebrett (NORB), hadde ikke økonomi til å foreta de nødvendige utbedringene alene til å dekke utøvernes behov.

– Da måtte vi se oss rundt etter det beste og mest moderne anlegget. Og da falt brikkene veldig på plass med Gjøvik. Den nye skateparken som nettopp ble åpnet her er virkelig er et anlegg i nasjonal målestokk, sier Joakim Wang, NM-ansvarlig i NORB.

Den 12. juni vedtok dermed styret i NORB å flytte NM-arrangementet til Mjøsbyen etter å ha forhørt seg med Gjøvik kommune. Kommunen ga rask grønt lys og stilte 100 000 kroner i arrangørmidler til disposisjon.

– Det var ekstra hyggelig å møte en kommune som Gjøvik, som er så fremoverlent og positive til å ha et NM i skateboard, sier Wang.

Kultursjef i Gjøvik kommune, Arne Moen, sier kommunen var raske på labben med å si ja til NM i Skateboard, fordi det være med på å profilere byen utad.

Simen Evenrud Bjørnsrud og Mark Prestmarken

SKATE ROCK I SENTRUM: Simen Evenrud Bjørnsrud og Mike Prestmarken har bygd en miniramp i bakgården på et av Gjøviks utesteder. Flere band skal også spille her under NM.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Blir intimt og kult

Simen Evenrud Bjørnsrud og Mike Prestmarken fra Vestre Toten har vært en del av skatemiljøet i Gjøvik-regionen i mange år. Det hele begynte med at de ble inspirert av skatemagasiner fra USA og gjennom musikk.

Da forbudet mot skateboard ble opphevet i 1989 var de med på å bygge flere skateparker rundt omkring på Vestre Toten. De synes det er utrolig bra at Gjøvik arrangerer NM, både med tanke på skatemiljøet og for byen.

– Dette kommer til å bli intimt og skikkelig kult. Arrangementet vil få samlet Gjøvik, også får man vist innbyggerne her hva skating er og hva skaterne herfra er gode for, sier Prestmarken.

Sammen har de bygget en miniramp som står i bakgården på serveringsstedet Tapeo i Gjøvik. I forbindelse med NM skal det være åpnet hus her, og alle som vil er velkomne til å teste minirampen.

Etter NM er over håper de å finne noen som vil overta rampen, gjerne innendørs.

Hopper fra Fastland

SKATEBOARD OG DØDSING PÅ FASTLAND: I ettermiddag arrangeres en egen combo challenge i miniramp og dødsing fra stupetårnet på Fastland.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

– På den måten kan vi få både en fantastisk sommerpark men også et sted å skate om vinteren, forklarer Bjørnsrud.

Miniramp og stupetårn

Rundt omkring i Norge har det allerede vært 12 kvalifikasjonsrunder for junior street til NM. I og med at arrangementet ble flyttet såpass nylig avholdes det en ekstra kvalifiseringsrunde i junior street på Gjøvik torsdag.

– Vi mener barn og unge i Gjøvik-regionen også må få mulighet til å kvalifisere seg for NM. Så vi oppfordrer alle mellom 10 og 15 år, som har lyst til å være med, om å melde seg på, sier Wang.

I tillegg til dagens kvalifiseringsrunde i skateparken vil åpningsdagen av NM i skateboard 2014 bestå av mye lek og moro på Fastland. I ettermiddag avholdes Norges første combo challenge i miniramp og stupetårn.

– Vi skal ha et eget Gjøvik-mesterskap i kombinert skateboard og dødsing fra timeteren på Fastland. Så her blir det musikk og bading og veldig gøy, avslutter Wang.

Gutt på skateboard kjører ned i annlegget på Gjøvik under NM i skateboard i 2014.

KLART FOR NM I SKATEBOARD PÅ GJØVIK:I løpet av de neste fire dagene skal noen av Norges beste skatere i både senior- og juniorklassen konkurrere i flere ulike grener, med de avsluttende finalene på søndag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Helseansatte mistet autorisasjon

    Fire helseansatte i Oppland ble i fjor fratatt autorisasjonen og får ikke lenger jobbe i sine yrker. Det skriver OA. Statens helsetilsyn ga til sammen 15 reaksjoner mot helsepersonell og virksomheter i Oppland i fjor.

  • Antall uføre mer enn fordoblet

    På åtte år har tallet på unge på uføretrygd i Hedmark blitt mer enn fordoblet. Det skriver HA. En årsak kan være at mange unge dropper ut av skolen og ikke fullfører et videregående skoleløp.

  • I fengsel for påkjørsel


    En Ringsaker-mann er dømt til fengsel i to og et halvt år, etter at han kjørte på en gravid kvinne i Trysil den 17. januar i fjor. Kvinnen ble alvorlig skadet og har fått varige men. Mannen vedtar dommen fullt ut.