NRK Meny
Normal

Tapte første semifinale - ny sjanse for Lillehammer og Storhamar i kveld

Både Lillehammer og Storhamar tapte de første semifinalene i sluttspillet i eliteserien i ishockey. I dag er det klart for ny kamp og 2. runde i NM-sluttspillet.

Vålerenga mot Storhamar i 1. semifinale 2014

Vålerenga's Brede Frettem Csiszar og Storhamar's Fredrik Lystad Jacobsen i kontakt foran Vålerengas mål mens Storhamar's Nathan Martz prøver seg på et skudd under semifinalekampen i ishockey mellom Vålerenga og Storhamar Dragons fredag kveld på Jordal Amfi.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Det var en dårlig dag for jobben for både Storhamar og Lillehammer fredag kveld da begge tapte stort mot sine konkurrenter i den 1. semifinalen i ishockey. Lillehammer tapte 2–6 mot Stavanger Oilers, mens Storhamar tapte 0–4 mot Vålerenga.

Klokka 17 kommer Stavanger til Lillehammer, mens Storhamar tar i mot Vålerenga på Hamar klokka 17.30.

Du kan følge utviklingen i kampene på hockey.no!

Hockeyklassiker

For Storhamar sin del venter den argeste rivalen gjennom en årrekke i semifinalen. Det er beskrevet å være det største hatoppgjøret i norsk ishockey, og det er ventet mye folk på kampene, både på Hamar og i Oslo.

Sist gang lagene møttes i sluttspillet, i 2012, møtte i gjennomsnitt over 2600 tilskuere opp. Kampserien da, gikk til syvende og avgjørende kamp, som Vålerenga til slutt vant.

Den kampen trakk over 5000 tilskuere til Jordal Amfi. Siden den gang har begge lagene økt publikumssnittet betraktelig.

– Vi forventer mellom 3500–4500 tilskuere til den første hjemmekampen på søndag, sa en fornøyd daglig leder i Storhamar, Erik Kristiansen, tidligere i uka.

Denne sesongen har Vålerenga vært noen hakk vassere enn Storhamar i kampene innbyrdes mellom dem. Storhamar vant den første bortekampen på Jordal Amfi, mens laget fra Oslo har vunnet de fire andre kampene.

Erik Kristiansen

Daglig leder i Storhamar, Erik Kristiansen, er veldig fornøyd med å møte Vålerenga i semifinalen

Foto: Kristian Rostad / NRK

– Vi har forberedt oss på vanlig måte frem mot kampene mot Vålerenga. Vi har ikke lagt så mye vekt på at det er dem vi møter, og heller prøvd å beholde de rutinene vi har hatt i sluttspillet frem til nå, sier Storhamar-trener Rune Gulliksen.

Spesiell oppladning

Vålerenga har på sin side hatt en litt tung oppladning til denne semifinalen. De siste dagene har det kommet frem at canadierne Brendan Brooks og Éric Chouinard har spilt uten arbeidstillatelse for Oslo-klubben.

Chouinard fikk sparken i klubben forrige fredag, mens Brooks ikke kan spille resten av sluttspillet. Begge to har vært svært sentrale spillere for Vålerenga.

– Vi har ikke brukt mer enn 15 sekunder på dette. Vi velger å konsentrere oss om oss selv og det vi skal gjøre. Vi kan ikke miste fokus nå når vi er i vår første semifinale på fire år, sier Gulliksen til H-A.

Brooks

Brendan Brooks–her i aksjon mot Frisk Asker–blir ikke å se på isen mot Storhamar i semifinalen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Sist gang Storhamar var i semifinalen, tapte de 4–1 i kamper mot nettopp Vålerenga.

Glad det ble Vålerenga

Det har vært en turbulent sesong for Storhamar, med poengtrekk og økonomisk rot. Økonomisk sett er Storhamar fornøyd med å møte Vålerenga.

– To hjemmekamper for oss i semifinalen utgjør omtrent en million kroner, så dette er nesten som å vinne i Lotto på en vellykket lørdagskveld, sa daglig leder Erik Kristiansen etter det ble klart at «Enga» ble motstander.

Trener Gulliksen er også han fornøyd med å møte den nybakte seriemesteren i semifinalen.

– Med den historien vi har med Vålerenga, at det er kort reisevei, og at vi slipper store reiseutgifter så er det klart vi er fornøyd, sier han.

Rent sportslig mener han også at de har en like god mulighet til å slå Vålerenga, som de hadde hatt om Stavanger ble motstander.

Fornøyd med kvartfinalen

Etter 7–1 seieren i den femte kvartfinalekampen mot Lørenskog var Lillehammer klare for semifinale.

I det som kanskje var ventet å være en jevn serie, var Lillehammer til slutt overlegne mot et Lørenskog-lag som var svært skadeutsatt. De manglet blant andre sin førstekeeper Tyler Plante, og sin antatt beste spiller i James Sixsmith gjennom hele kampserien.

Lillehammer

Blir det mer å juble for for Lillehammer i semifinalen mot Stavanger Oilers? Bildet er hentet fra sesongen 2007–08

Foto: Skrefsrud, Lars Erik / SCANPIX

Allikevel legger ikke Lillehammers amerikanske trener Kevin Hartzell en demper på prestasjonen til sine gutter.

– Kvartfinaleseieren var fantastisk for oss. Vi spilte bra på så mange nivåer, at jeg ikke helt vet hvor jeg skal starte, sier han til klubbens hjemmesider.

Han legger vekt på at dette utelukkende var en seier hele laget bidro til, men trekker særlig frem målvaktspillet til amerikanske Joe Fallon som en viktig faktor.

– Med en så god keeper vinner man kamper, og Joe var en av de viktigste årsakene til at vi vant denne gangen, sier han.

Og han har et meget godt poeng. Fallon reddet nærmere 95 % av de 186 skuddene han totalt fikk på seg i løpet av de fem kampene, noe som er helt fantastisk å regne i hockeyverdenen.

Kvartfinaleseieren var fantastisk for oss. Vi spilte bra på så mange nivåer, at jeg ikke helt vet hvor jeg skal starte.

Kevin Hartzell, hovedtrener Lillehammer

Defensiven viktig

Mot Lørenskog leverte Lillehammer et bunnsolid defensivt spill, og dette er noe de skal ta med seg videre inn i semifinalen.

– Vi må bare fortsette i samme spor som sist. Spille bra defensivt, ha en god keeper og spille fysisk hockey, sier Endre Medby.

20 år gamle Medby var en av åtte spillere som var med sist gang Lillehammer møtte Stavanger i sluttspillet. Tilbake i 2012 ble Lillehammer et enkelt bytte for Stavanger.

Laget fra oljebyen vant semifinalen 4–0 i kamper, og fosset deretter frem til klubbens andre NM-gull i historien.

– Jeg syns ikke Stavanger har et like bra lag som den gang. Samtidig har laget vårt mer tæl i år, og vil litt mer enn laget for to år siden, sier Alexander Reichenberg som har god tro på at Lillehammer kan komme til NM-finale.

Har statistikken mot seg

Reichenberg var også han med for to år siden. I år møter han elleve av de samme Stavanger-spillerne, som den gang sto på motsatt halvdel.

– De er jo litt eldre og kanskje litt tregere siden den gang, men det er for all del et veldig bra lag, sier Reichenberg.

I seriespillet vant Lillehammer kun ett av de fem oppgjørene mot Oilers. Det kom på borteis i Stavanger tilbake i september.

I sluttspillet har Stavanger hjemmebanefordel, noe som betyr at Lillehammer må vinne en kamp på Vestlandet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang