NRK Meny
Normal

Utslitte politibiler kjører fortsatt på vegene

Noen ganger må politiet avbryte biljakt fordi bilen de kjører ikke tåler det. Flere politibiler i Hedmark har for lengst kjørt mer enn 400 000 km.

Kjører utslitte politibiler

GAMMEL: Ved Åsnes lensmannskontor har de en tjenestebil som er 13 år gammel, forteller lensmann Jørn Flatha, som gjerne skulle hatt mer moderne utrykningskjøretøy.

–Det hender at noen kjører fra oss, men det hender også at bilen er så slitt at vi må avbryte en biljakt tidligere fordi bilen vi kjører ikke tåler det, sier lensmann i Åsnes Jørn Flatha.

For to år siden skrev NRK om den dårlige bilparken i politiet.

LES OGSÅ: Politiet kjører utrangerte biler

Statusen er den samme nå, fordi politiet ikke har penger til å skifte ut bilene.

Har 13 år gammel bil

Ved Åsnes lensmannskontor har de en tjenestebil som er 13 år gammel. Og det er mye for en politibil.

– Politibiler bør egentlig skiftes ut oftere enn privatbiler fordi vi kjører på en helt annen måte enn andre. Det går fra lav fart til høy fart på noen sekunder og vi kjører på fortau. Bilene blir fort slitt, sier lensmann Jørn Flatha.

Siden flere av bilene er fra 10-13 år gamle er det ofte reperasjoner til flere titalls tusen kroner på dem i året.

– Vi må av og til bruke privatbiler for å komme ut dit vi skal, sier Flatha.

Har passert 400 000 km

Mens mange privatpersoner bytter ut bilen når det nærmer seg at den har kjørt 150 000 km, har politiet i Hedmark biler som har kjørt nesten 500 000 km.

– Mange av bilene er i dårlig stand og er slitte, innrømmer materialforvalter i Hedmark politidistrikt Kjartan Waage.

Av de 60 bilene i politidistriktet har fire biler kjørt mellom 400 000 og 500 000 km. Flere har passert 200 000 km.

– Det har vært tilfeller av at politibiler ikke har starta når en patrulje skal ut på utrykning. Det har også skjedd at bilene har stoppa, sier Kjartan Waage.

Mange av de som politiet skal jakte på har biler som det er mulig å kjøre mye fortere med. At mange av politibilene er over 10 år gamle fører til at de ikke har den samme sikkertheten som de nyere bilene har.

Må prioritere

Hedmark politidistrikt hadde egentlig tenkt å oppgradere bilparken sin. Men sjøl om politibudsjettet ble økt med 839 millioner kroner totalt på statsbudsjettet i år i forhold til budsjettet i fjor, har de ikke penger til det.

Hedmark politidistrikt fikk en reell nedgang på 7 millioner kroner fordi ekstramidlene var øremerka spesifikke formål som nye stillinger og trening av innsatspersonell.

– Det er harde tider i økonomien, og da er det ikke lett å prioritere biler foran flere politifolk ute i gatene. sier Kjartan Waage.

Det er kjøpt inn 8 biler de siste to årene. De går hovedsakelig på Hedmarken, i Kongsvingerområdet, Elverumsområdet der det er døgnbemanning. Det betyr at flere lensmannskontor er dårligst stilt med biler.

– Når vi har så lite penger å rutte med må vi prioritere, sier Waage.