Kommuner kjøpte «tegnestifter på kart»

Sel og Elverum kommuner har brukt flere titusener på en digital karttjeneste som beskrives som verdiløs.

Sel og Elverum kommune skal ifølge Aftenposten ha kjøpt digitale karttjenester for henholdsvis 37.000 kroner og 31.000 kroner.

De to kommunene er ikke de eneste. Til sammen over 60 offentlige virksomheter, hvorav minst 35 kommuner, har betalrt til sammen ca. 10 millioner kroner for tjenestene fra Det norske kartselskap. Bare kommunene har betalt rundt fire millioner kroner.

– Føler oss lurt

Alle de 60 offentlige har nå sagt opp avtalen, og ingen er fornøyde.

– Vi skjønte ikke hva vi betalte for og føler oss lurt, sier fagsjef Leif Ågesen i Nore og Uval kommune til Aftenposten.

NRK har i helgen vært i kontakt med rådmennene i både Sel kommune og Elverum kommune. De kjenner ikke til pengebruken, og hvilke etater i kommunen som har handlet karttjenestene.

– Dette vil jeg sjekke opp på mandag, sier Kaija Eide Drønen i Sel kommune. Det samme sier rådmann Irene Evenstad Midtlund i Elverum kommune.

– Tegnestifter

Professor i kartografi, Terje Midtbø ved NTNU i Trondheim, har tidligere vurdert verdien av tjenesten.

- Det kunden får, er først og fremst noen tegnestifter på et digitalt kart, konkluderte professoren overfor Aftenposten.

Politiet etterforsker

Politiet har startet etterforskning mot firmaet etter at sykehusene Ahus og Oslo universitetssykehus gikk til anmeldelse.

Statens kartverk sier de føler seg misbrukt på grunn av spesielt navnelikheten.


Kartselskapet har gått med store overskudd, og opptrer ifølge Aftenposten svært aggressivt. Men kartselskapet selv avviser anklagene.

– Vi har fornøyde kunder, og er en ledende leverandør av kartløsninger og kjørehenvisninger, sier daglig leder Lasse Krogh Lysø til Aftenposten.