NRK Meny
Normal

Kjendisadvokat overtar forsvaret i Stuan-saken

Ekteparet Ivar Stuan og Kari Stuan skifter forsvarer etter at de tapte straffesaken i Hedmarken tingrett. Nå har advokat John Chr. Elden, kalt Norges beste skrankeadvokat, overtatt.

John Christian Elden

Kjendisadvokaten Jon Chr. Elden tar kampen for Sponsor-link-sjefen Ivar Stuan.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Advokatfirmaet Elden i Oslo har overtatt som Stuans forsvarer etter advokat Anne Christine Stoltz, men verken hun eller Stuan ønsker å kommentere advokatskiftet.

Nye øyne

Advokat John Chr. Elden har vært opptatt i retten i hele dag, men skriver i en e-post til NRK:

– De (Ivar og Kari Stuan) skiftet i går i samråd med sine tidligere forsvarere, som anbefalte at saken ble sett på med nye øyne. Foreløpig er jeg bare kjent med dommen, men jeg ser det er mye å ta fatt i her. Vi håper saken kommer opp så raskt som mulig. Det skal i hvert fall ikke stå på vårt kontor.

Anne Christine Stoltz, Ivar Stuan

Ivar Stuan har brutt med forsvareren sin, advokat Anne Christine Stoltz.

Foto: NRK HEDMARK OG OPPLAND / NRK

Det er for øvrig andre gang Ivar Stuan skifter advokat etter at han og kona Kari Stuan ble siktet.

Stuan-saken

Ivar og Kari Stuan var blant annet tiltalt for bevisst å ha skrevet uriktige fakturaer som ga mottakerne skattemessige fordeler. Grunnlaget for Stuans tiltale på dette punktet var 200 fakturaer for 10,1 millioner kroner, mens for henne gjaldt det 270 fakturaer på 13 millioner kroner.

De var også tiltalt for å ha gjennomført byttehandler med noen kunder, som ikke er bokført godt nok, eller skrevet tekster i fakturaer som kunne gi skattemessige fordeler for kundene.

I tillegg var Kari H. Stuan tiltalt for å ha skrevet ut to fiktive fakturaer til et stort Hamar-firma.

Betalingen for disse regningene ble, ifølge tiltalen, satt inn på en konto hun lot en av de ansatte i Hamar-firmaet disponere til egne reiser. Hun er også tiltalt for ikke å ha betalt arbeidsgiveravgift for til sammen 22 personer.
Kari Stuan ble dømt til tre år og to måneders fengsel, Ivar Stuan til to år og ti måneders fengsel. Store deler av dommene mot ekteparet ble gjort betinget.

Advokat John Chr. Elden regnes av mange som kanskje landets beste skrankeadvokat.

Ivar Stuan og kona Kari Stuan ble i Hedmarken tingrett dømt for medvirkning til skattejuks som ga kundene i SponsorLink skattemessige fordeler, men begge anket hele dommen på stedet.

Ivar Stuan

Ivar Stuan i retten

Foto: Per Magussen / NRK

Anke eller ikke?

Det er ikke klart om lagmannsretten vil behandle en anke fra ekteparet.

Stuan-ekteparet anket hele dommen på stedet, det vil at de anket over saksbehandling og straffeutmåling. Det første betyr at de mener saken mot dem er reist på helt feil grunnlag; at de overhodet ikke skulle ha vært tiltalt, og anken over straffeutmålingen er en naturlig følge av det første.

Etter dommen som falt rundt fem år etter at de ble pågrepet og siktet (i 2009), har de skiftet forsvarer, og valg falt på landets mest kjent skrankeadvokat til å føre resten av kampen for seg. Hvis det blir en ny runde i retten.

Det bestemmer Eidsivating lagmannsrett, men først må retten ha ankedokumentene fra Advokatfirmaet Elden. De trenger naturligvis tid på seg til å gå gjennom dommen og ikke minst alle pappeskene med dokumenter i saken.

I denne sammenhengen gjelder det for øvrig ingen frist. Den nye forsvareren får den tida han trenger. Ankeskiftet fra Advokatkontoret Elden kan bli avgjørende for om saken får ny behandling i domstolen.