NRK Meny
Normal

Kjempet for lokal videregående skole – få ungdommer søker seg hit

Det var mye politisk bråk rundt å opprette Dombås videregående skole. Nå har bare 19 elever søkt på de 30 plassene for studiespesialisering.

Dombås videregående skole

SKOLEBYGGING: Her skal Dombås videregående skole ligge, og hektisk byggeaktivitet pågår. Men det er få søkere til skolen, kun litt over halvparten av plassene er fylt opp.

Foto: Even Lusæter / NRK

Elisabeth Berg Olsen

STATISTIKKANSVARLIG: Elisabeth Berg Olsen, rådgiver for inntak i Oppland fylkeskommune, opplyser at 62 elever har søkt på 90 plasser innen studiespesialisering ved de videregående skolene i Nord-Gudbrandsdal. Størst antall ledige plasser er det på Otta.

Foto: Stein Schinstad / NRK

I 2013 var det et skikkelig politisk rabalder i Oppland fordi politikere på Dovre ville ha en fullverdig videregående skole på Dombås. Det fikk de til slutt.

Men allerede nå er det klart at få elever har søkt de 90 plassene i studiespesialisering VG1 ved de tre skolene i Nord-Gudbrandsdal videregående skole – Otta, Lom og Dombås.

– På Otta er det 16 elever som har fått plass, av i alt 30 plasser. I Lom som også har 30 plasser, er det 26 som har fått et tilbud. I avdeling Dombås som også har 30 plasser, er det tatt inn 19 elever, sier Elisabeth Berg-Olsen, rådgiver for inntak i Oppland fylkeskommune.

61 søkere til 90 plasser

Dermed er det bare 61 elever som har søkt seg til de 90 plassene innen studispesialisering Vg1 ved de tre skolene i Nord-Gudbrandsdal videregående skole.

Øyvind Frich

KLART KRAV: Øyvind Frich i Dovre Ap stilte et ultimatum i 2013: Enten skulle det bli en treårig videregående skole, ellers ville han og sine lokale partifeller melde seg ut av partiet.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Det var Dovre Ap som for tre år siden kjempet en beinhard kamp for å opprette en egen 3-årig videregående skole. Øyvind Frich gikk i spissen, og truet med å avvikle lokallaget og selv melde seg ut av Arbeiderpartiet hvis det ikke ble noen skole på Dombås.

– Vi står på vårt. Vi kommer til å bryte all kontakt med Arbeiderpartiet dersom vi ikke får en treårig videregående skole, sa Frich til NRK.

Les også:

Vil opprette tilbudet

Til slutt endte det altså med fullt treårig løp på Dombås. Even Aleksander Hagen, fylkesordfører i Oppland, mener debatten man hadde var en sunn prosess.

Even Aleksander Hagen

IKKE BEKYMRET: Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen, mener at løsningen man kom frem til rundt de tre videregående skolene er god. Han tror også at flere plasser vil bli fylt opp, siden ikke alle studenter får gå på skolen de har som førstevalg.

Foto: Privat

– Det at vi hadde en stor diskusjon rundt det er ikke så rart, det er slik politikken er. Og jeg tror at det tilbudet vi har landet på er et godt tilbud.

Og til tross for de lave søkertallene, blir dagens opplegg trolig opprettholdt.

– Vi har alle intensjoner om å opprettholde de tre skolene. Vi må også se på hva det endelige inntaket blir. Det er viktig ikke å foregripe noe, for nå skal man se på hvordan det blir med dem som ikke kommer inn på førstevalget sitt. Men målet er jo selvsagt å få det antallet elever som det er lagt opp til, avslutter Hagen