NRK Meny
Normal

Kjemper for å beholde kontrollen over eget liv

Tonje Joløkken Melvær har cerebral parese og arbeider for å beholde ordninga med brukerstyrte assistenter. Før jul fikk hun beskjed om at kommunepolitikerne ville ta bort tilbudet til henne og ni andre.

Tonje Joløkken Melvær har cerebral parese og arbeider for å beholde ordninga med brukerstyrte assistenter. Før jul fikk hun beskjed om at kommunepolitikerne ville ta bort tilbudet til henne og ni andre.

Tonje Joløkken Melvær godtar ikke at kommunen vil ta over kontrollen over hennes personlige assistent.

Ringsaker kommune vil ta over styringa av de personlige assistentene i kommunen. Melvær og de andre brukerne frykter at kommunal styring med assistenter, timebruk og arbeidstid skal begrense firheten de føler de har nå.

I dag dro Tonje fra Moelv til Oslo får å møte Høyres fremste helsepolitiker. Hun vil kjempe for ordningen hun er så inderlig godt fornøyd med

– Vi har et budskap, og jeg håper at enkelte kanskje tenker seg om en gang til. Med den ordningen jeg har i dag så lever jeg et like verdifullt liv som alle andre, sier hun.

Sterkt møte

Det blir et sterkt møte med høyrepolitikerne Gunnar Gunndersen og Bent Høie. Saken fra Ringsaker opprører høyres helse politiske talsmann ta saken opp i Stortinget:

– Hver enkelt av oss kan på vei hjem fra jobb ramle på sykkelen og ha behov for denne type ordninger. Da er spørsmålet vi må stille oss om det er administrasjonen i kommunen som skal bestemme innholdet i livet vårt, eller om vi skal bestemme selv, selv om vi har behov for hjelp, sier han.

Vedtaket i Ringsaker kommunestyre er sendt over til fylkesmannen for lovlighetskontroll:

– For min del blir det enten den ordningen som jeg har i dag eller så må vi rett og slett flytte til en annen kommune. Jeg vil fortsette å styre mitt liv og min hverdag, sier Tonje Joløkken Melvær.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Skyldig i forsettlig drap


    I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

    Tostrup Bråten, åsted
    Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
  • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

    Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.