Ida Andenæs
Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Kirkeverge i retten

Oppsummert

En tidligere kirkeverge fra Østerdalen nektet straffskyld da saken startet mot ham i Nord-Østerdal tingrett tirsdag. Han er tiltalt for grovt økonomisk utroskap og underslag. Påtalemyndigheten mener det dreier seg om 2,7 millioner kroner.

 • Krever erstatning fra kirkeverge

  Det kirkelige fellesrådet vil kreve 800.000 kroner i erstatning fra kirkevergen som er tiltalt for underslag av 1,8 millioner kroner. Det sier advokat Odd Henning Svalheim. Kirkevergen ble dømt til fengsel i 1 år og 4 måneder i tingretten, men anket.

 • Kirkeverge vil ha lavere straff

  Kirkevergen fra Østerdalen, som ble dømt til fengsel i ett år og fire måneder for underslag av 1,8 millioner kroner av kirkens midler, vil ha lavere straff. Saken går i lagmannsretten i dag. På siste dag i tingretten i mars innrømmet han underslaget.

 • Kirkeverge dømt til fengsel

  En tidligere kirkeverge fra Østerdalen er dømt til fengsel i ett år og fire måneder for grovt økonomisk utroskap og underslag. Aktors påstand var ett år og ni måneder. Han er også dømt til å betale ulike menighetsråd erstatning på 930.000 kroner.

 • - Ikke mer en ett års fengsel

  Forsvarer Ida Andenæs mener at den tiltalte kirkevergen fra Østerdalen bør behandles på mildest mulig måte og at straffen bør være rundt et års fengsel. Hun påpekte i sin prosedyre at det var kjent hva kirkevergen gjorde og at han ikke har puttet noe i egen lomme.

 • Aktor ber om ubetinget fengsel

  Aktor Richard Røed ba i sin prosedyre at den underslagstiltalte kirkevergen fra Østerdalen fengsles i ett år og ni måneder. Han mener mannen har drevet en «butikk i butikken» og at han har hatt personlig vinning på dette. Mannen nekter for å ha beriket seg sjøl.