Hopp til innhold

Kirken i Tynset lammes av strid

Sognepresten orker ikke mer og slutter. Kirkeansatte er sjukmeldt eller jobber hjemme. Alle har de fått nok av prosten i Nord-Østerdal sin lederstil. Det Kirkelige fellesrådet i Tynset ber nå om at prosten går av.

Tynset kirke 25.9.08

BLIR SYKE AV ARBEIDSMILJØET: Flere ansatte på kirkekontoret på Tynset er enten sykemeldt eller jobber hjemmefra på grunn av det dårlige arbeidsmiljøet. Sognepresten har allerede varslet sin avgang. Nå blir biskopen og bispedømmekontoret bedt om å ordne opp.

Foto: Arne Nyaas, Dalsbygda

– Vi har sendt nok et brev til Bispekontoret i Hamar hvor vi sier at vi ikke har tillit til prosten, og ikke til den daglige lederen på kontoret, og har bedt om et møte snarlig, sier leder i Tynset kirkelige fellesråd, Inger Elise Næss.

Tynset kirke

SENDT BREV: Fellesrådet har sendt brev til Bispekontoret.

Foto: Frode Meskau / NRK

Hun sier hun ikke er imponert over Hamar Bispedømmekontors behandling av turbulensen i soknet. Næss mener kontoret har vist unnfallenhet. De reagerer for sakte.

Etter flere henvendelser, både muntlig og skriftlig, varslet Bispedømmet at de kan møte dem den 30. oktober.

Det er for dårlig. Og det er for seint. Det haster nå.

– Slik vi har det nå kan det ikke fortsette, sier Næss.

Men på Hamar Bispedømmekontor kan ingen tilby den hastehjelpen som prestegjeldet ønsker. Kontoret gjentar beskjeden, biskopen er ikke ledig før i slutten av måneden.

«Med sorgtungt hjerte»

19 september skriver Tynsets sogneprest de siste fem årene, Anne-Inger Lunner, dette på sin egen facebookside:

«Kjære alle tynsetinger. Det er med sorgtungt hjerte jeg deler at jeg om noen måneder slutter som prest i Tynset. Dette har vært den vanskeligste beslutningen hittil i livet.»

Årsaken er at presten ikke orker mer.

Lunner sier til NRK denne uken at hun helst vil slippe å kommentere saken på nytt. Men i avisa Arbeidets Rett den 22. september forklarte hun følgende.

– Det er ingen hemmelighet at det har vært tøft på Kirkekontoret her. Det har vært en del stridigheter.

Presten sier at hun fremdeles står hun for det hun uttalte i avisen. Og at det lenge har vært en kjent sak at arbeidsmiljøet på kirkekontoret er dårlig.

Mener prosten må gå

I Tynset er det mange som mange peker på prosten, Knut Nordhaug, som hovedårsak til at arbeidsmiljøet skranter.

Kilder NRK har snakket med, både innenfor menighetslivet og samfunnslivet på Tynset, mener prostens lederstil og oppførsel sliter ut folk.

Nordhaug ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK. På spørsmål fra lokalaviser om saken har han konsekvent henvist til Bispekontoret på Hamar.

Har full tillit

Solveig Fiske

PROSTEN HAR FULL STØTTE: Prosten i Nord-Østerdal har tillit hos biskop Solveig Fiske.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Det er biskopen har arbeidsgiveransvaret for prost og prester, mens det kirkelige fellesrådet har arbeidsgiveransvar for ansatte på kirkekontoret.

Og prosten har full tillit både hos biskop Solveig Fiske og på Hamar Bispedømmekontor.

– Det blir altfor enkelt å si at denne saken løses bare ved at prosten ikke er der. Saken er mye mer sammensatt enn som så, så det løser ikke saken, sier personalsjef Trond Glimsdal ved Hamar Bispedømmekontor.

Det skal også være uaktuelt for prosten selv å trekke seg fra stillingen. Personalsjefen på bispedømmekontoret mener det fremdeles er håp om å få en dialog mellom partene for å løse saken.

– Jeg tror at det vil bidra til at begge parter vil se noe mer nyansert på det enn det vi leser i avisene i hvert fall.

Blir syke av arbeidermiljøet

Sognepresten Anne-Inger Lunner har massiv støtte blant befolkningen i Tynset. Facebook-gruppen «Vi som ønsker Anne-Inger som sogneprest i Tynset» har over 1000 medlemmer.

– Hun er en dyktig prest og vi er veldig glade for å ha henne her. Vi vil ikke at hun skal reise, forklarer Næss, og legger til at Lunner også har full støtte i det kirkelige fellesrådet i Tynset.

Lunner har allerede fått ny jobb i Telemark. Men fellesrådet har bedt presten om å vente med å sende den skriftlige oppsigelsen til partene har fått et møte hos biskopen.

Inntil videre er Lunner 50 prosent sykmeldt. Ifølge Næss er også flere ansatte på kirkekontoret i Tynset enten sykmeldte eller jobber hjemmefra på grunn av det dårlige arbeidsmiljøet.

Allerede i mars i fjor sendte Kirken en spesialrådgiver til Tynset for å forsøke å løse floken, uten at det bedret situasjonen nevneverdig.

Håper på en snarlig løsning

En stor del av kirkefolket i Tynset har reagert på at presten vil slutte i sin stilling fordi hun ikke orker å være en del av arbeidsmiljøet der lenger. Mange har fått nok av at problemene synes å forbli uløst.

– Vi har prøvd å beskytte alle parter. Menge involverte parter har ikke vært lydhøre, sa leder i Tynset menighetsråd, Marit Rokstad til avisa Østlendingen i slutten av september.

Rokstad hadde håpet at det interne arbeidet for å bedre arbeidsmiljøet på kirkekontoret ville føre frem. Nå mener hun det trengs full åpenhet rundt saken. Menighetsrådet i Tynset har også erklært sin fulle støtte til sognepresten.

Imens håper lederen for det kirkelige fellesrådet i Tynset på at man sammen med biskopen og bispedømmekontoret kan komme til bunns i denne saken.

– Jeg har et stort ønske om at dette skal bli løst, dette kan ikke fortsette over flere år. Vi må bygge opp igjen tilliten til kirken på Tynset, avslutter Næss

Flere saker fra Innlandet