NRK Meny
Normal

Kirkeforfall i Ringsaker

Kirkene i Ringsaker forfaller og trenger oppussing for 60 millioner kroner for å komme skikkelig i stand.

Ringsaker middelalderkirke

Middelalderkirka i Ringsaker er en av landets eldste.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Det er middelalderkirkene det er verst stelt med, de sliter med både vannlekkasjer og råtne takbjelker. Kommunen har ikke råd til å pusse opp kirkebyggene, og det får Riksantikvaren til å slå alarm.

Fem av ti kirker trenger vedlikehold

Ulf Holmene

Ulf Holmene er bekymret for kirkebyggene og kunsten de huser.

Foto: Aftenposten

– Ja, vi er bekymret for tilstanden på kirkevedlikeholdet, sier Ulf Holmene fra Riksantikvaren.

En ny rapport viser at fem av de ti kirkene i Ringsaker kommune trenger en oppussing, og det er regnet med at dette vil koste cirka 60 millioner kroner. Og ifølge Holmene er det ikke bare kirkebyggene som er utsatt.

– Dette går utover store kulturhistoriske verdier slik som for eksempel kunsten inne i kirkene, og også såklart selve kirkebygget.

– Kommunen må få ting til å skje

En såpass omfattende kirkerenovering er ikke enkelt å få gjennom med dagens skrantne kommuneøkonomi. For det er nemlig kommunen som må stille midler om det skal bli gjort noe med tilstanden på Ringsaker-kirkene.

– Hovedvekten av dette må komme fra kommunene skal det skje noe, sier kirkeverge i Ringsaker, Knut Are Hole.

– Staten burde gripe inn

Knut Are Hole

Hole håper staten vil bidra for å redde en av landets eldste kirker.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Ifølge norsk lov er det kommunene som sitter med ansvaret for kirkevedlikehold. Kirkene i kommunen har allerede fått tre millioner kroner til oppussing.

– Det hjelper lite når vi trenger 60 millioner og kommunen sier de ikke vil ta opp mer i lån, sier Hole.

Han skjønner at dette er store beløp for kommunen å stable på beina. Helst skulle han ønske at staten grep inn i noen av tilfellene.

– Der det er snakk om middelalderkirker syns jeg staten kan bidra, sier han.

Ringsaker kirke må renoveres

– Taket i middelalderkirken trenger å bli utbedret, sier Hole.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Skal løse dette på sikt

Staten har tidligere bidratt til å renovere stavkirkene i landet, og dermed har Hole et visst håp om at pengene vil komme før eller siden. Arbeidet har han uansett tenkt å begynne med på nyåret, og han tillater seg å være optimistisk. Han satser på at pengene vil komme før eller siden.

– Vi begynner med arbeidet. Vi vet at dette tar tid, så samtidig som vi prøver å skaffe penger fra andre plasser får vi også lage en plan sammen med kommunen om hvordan vi kan løse dette på sikt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.