NRK Meny
Normal

Kirka råtner – nå er julegudstjenesten avlyst

ÅSNES (NRK): Kirka i Åsnes er så råtten at menigheten ikke tør å slippe folk inn i jula. De er redd lufta er farlig å puste inn.

Åsnes kirke

MALINGSFLASS: I ytterveggene er det tydelige tegn på råte i Åsnes kirke.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Malingen flasser av og veggene i den over 270 år gamle trekirka er råtne. I bærebjelkene i gulvet kan en skrutrekker lett stikkes inn i treverket. Det er oppdaget ekte hussopp, som bryter ned treverket raskt og gjør stor skade.

Nå blir kirka stengt, og for første gang kan folk ikke gå til julegudstjeneste i Åsnes kirke i Hedmark.

– Vi er redd for at soppen kan være skadelig, både for dem som jobber her og for dem som kommer og bruker kirka, sier Laila Wang Bjerke, leder i Kirkelig fellesråd.

Åsnes kirke

STENGT: For første gang kan folk ikke gå til julegudstjeneste i Åsnes kirke. Årsaken er soppskadene i kirka.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Kommunen har ikke råd

Laila Wang Bjerke, leder i Kirkelig fellesråd.

BEKYMRET: Laila Wang Bjerke, leder i Kirkelig fellesråd, er bekymret for at soppen er helseskadelig for dem som besøker kirka.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I mange år har det vært klart at kirka sårt trenger oppussing og vedlikehold. Men ingenting har blitt gjort, og råteskadene har bare blitt verre og verre.

– Det er forferdelig trist å se. Du kommer hit og møter en sånt syn, sier Wang Bjerke, og ser opp på malingsflass på ytterveggene.

En rapport utført av firmaet Castor kompetanse har fortalt om en kirke i stadig større forfall. Utbedringen vil koste over 18 millioner kroner. Penger kommunen ikke har.

– Kommunen har vedlikeholdsutfordringer også på andre kommunale bygg, så dette handler om prioriteringer, sier varaordfører Kristian Botten Pedersen.

Han sier det er stor usikkerhet om hvor restaureringen vil koste

Vurderer å legge ned kirka for godt

Åsnes kirke er nå stengt på ubestemt tid. Før kirkerommet igjen kan åpnes må det tas nye luftprøver. Gudstjenestene framover flyttes til Gjesåsen kirke.

Kan legge ned kirker

DYRT FOR KOMMUNEN: Varaordfører Kristian Botten Pedersen stiller spørsmål ved om Åsnes trenger seks kirker.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Det er seks kirker i Åsnes kommune, som har 7500 innbyggere. Varaordfører Botten Pedersen har tidligere tatt til orde for at det må vurderes å legge ned kirker i kommunen.

Hamar bispedømme åpnet da for at nedleggelse av kirker kan være mulig.

Men menighetsrådet mener den gamle kirka må tas vare på for framtida.

– Det er klart det betyr veldig mye for befolkningen at kirka blir satt i stand igjen og at den igjen kan brukes. Vi håper en omfattende restaurering kommer i gang om ikke altfor lenge, sier Laila Wang Bjerke.

Dette er ikke den eneste kirken i dårlig stand: Det har tidligere blitt estimert at etterslepet i vedlikehold for norske kirker er på over 10 milliarder kroner.

Åsnes kirke

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.