Katten reddet trolig Jonas fra brann-død

KONGSVINGER (NRK): Jonas Linnerud våknet av at katten mjauet utenfor soveromsdøra da huset hans brant. – Hun reddet nok livet mitt, sier han.

Jonas Linnerud og katten "Vesla"

GJENFORENT ETTER BRANNEN: Jonas Linnerud er glad for at han og redningskatten "Vesla" er gjenforent etter den dramatiske brannen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Brannvesenet fikk melding om brannen i bolighuset klokken 02.24 natt til tirsdag. Huset ligger litt over en halvtimes kjøring utenfor Kongsvinger, mellom Austmarka og Øiermoen. Det var avisa Glåmdalen som først omtalte saken.

Etter at han ble vekket av katten, lempet han den først ut gjennom soveromsvinduet. Så hoppet han etter, uten en tråd. I garasjen hadde han en jakke og i bilen fant han en bukse.

– Det tok omtrent 40 minutter fra jeg ringte brannvesenet til de kom. Da sto "Vesla" og jeg oppe i bakken her og så huset brenne. Vi fant felles trøst i hverandre, sier Linnerud.

Hjertelig gjensyn med Vesla

Men da brannvesenet kom ble det for mye styr for den ni måneder gamle pusen som forsvant, og ble borte helt til i dag, onsdag.

Jonas Linnerud og katten "Vesla"

LIKER IKKE BRANNTOMTA: Katten "Vesla" liker seg ikke på branntomta og søker tilhold hos naboen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

I dag ble det et hjertelig gjensyn mellom Jonas og katten, "Vesla", da han var tilbake på branntomta.

– Jeg er glad for å se henne nå. Jeg får ikke satt nok pris på henne, og jeg tror faktisk at hun reddet livet mitt. Hun har søkt tilhold i et av nabohusene, og det er helt klart at hun ikke liker seg så godt her på branntomta nå. Hun vil helst stå litt på avstand og kryper rundt her, sier Jonas.

Sønnene var ikke hjemme

– Det var allerede røyk i soverommet mitt da jeg våknet. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd. Det var midt på natten og da sover man ofte tungt. Jeg er glad for at de to sønnene mine ikke var hjemme. De bor hos meg annenhver uke.

Hus total skadet i brann på Austmarka

TOTALSKADD: Huset ble totalskadd i brannen på Austmarka utenfor Kongsvinger natt til tirsdag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det eneste han fikk med seg ut av huset i tillegg til katten, var mobiltelefonen.

– Bilen sto helt inntil husveggen, men nøklene lå i bilen og jeg fikk flyttet den. Jeg fikk ikke den store skjelven før katten og jeg sto i bakkesiden og ventet på brannvesenet, og så huset brenne. Da tenkte jeg på hva som kunne ha skjedd. Brannvesenet gjorde en god jobb. Det som er borte og ødelagt er bare ting, sier Jonas.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om årsaken til brannen. Det skal gjøres tekniske undersøkelser på stedet.