Kasko dekker haglskader på bilen

Mange fikk store bulker i bilene sine i de voldsomme haglskurene på mandag. Hvis du har kasko får du dekket det på forsikringen.

Hagl ødela bil

I Haugedalen i Åmot haglet det golfballer og mange fikk skader på bilene sine, som denne som fikk knust frontruta.

Foto: Øyvind Dølplads / Leserbilde

Hagl store som snøballer

Gedigne hagl i Haugedalen i Åmot.

Foto: Øyvind Buster Dølplads

– Det var litt spennende da det sto på, men det blir jo endel skader da. Bilen til broren min fikk litt juling, og det er nok en del karosseriarbeidere som får jobben framover.

Det sier Øyvind Dølplads som var midt oppe i uværet på Rena mandag ettermiddag. Han tok bilder av hagl så store som golfballer. De knuste blant annet frontruta på bilen til broren hans.

Sjelden skade

Til nå har Gjensidige, som er et stort forsikringsselskap i Innlandet, fått inn 11 meldinger om bilskader etter uværet.

Og det er ikke dagligdags, kan et annet forsikringsselskap opplyse.

– Det er veldig sjelden at hagl lager så stor skade at man må reparere bilen sin, sier skadesjef i bilavdelingen i Storebrand, Ole Henrik Nygård.

Dekkes med kasko

Men den gode nyheten er at skaden dekkes av forsikringen, hvis du har kasko.

– I noen tilfeller er det nødvendig å lakkere hele bilen på nytt, sier Nygård.

Han sier det er lurt å gå over bilen på et verksted først for å vurdere hva som må gjøres før man melder inn skaden og krever erstatning.

Men hvis du derimot ikke har kasko, da har du ingenting å hente.

– Man må altså ha kasko på forsikringen for at slike skader skal dekkes. Hvis ikke må du dekke det av egen lomme, sier kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens.

Mest lyn- og vannskader

I Finans Norge (FNO) har de registrert til sammen rundt 1.000 skademeldinger etter uværet. Det gjelder hele Østlandet og er i all hovedsak skader etter lyn eller vannskader.

– Svært mange av skadene gjelder vann som har trengt inn i kjellere. Det er også en del skader som gjelder tilbakeslag av skittent vann og kloakkvann inn i huset, opplyser Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO.

Hun forteller at vannskadene har blitt verre av at det har vært så tørt i bakken lenge, slik at vannet ikke renner unna når det plutselig kommer så store mengder.

– Ikke mulig beskytte seg mot

Når det gjelder bilskadene etter de kraftige haglskurene bør det være ganske greit å få dekket det på forsikringen. For dette var haglskurer man ikke så lett kunne verne seg mot.

– Når man kjører ute på en veg og blir overrasket av et voldsomt haglvær, så er det ikke så mye man kan gjøre for å begrense skadene, sier Ole Irgens i Tryg.

Han mener derfor at forsikringsselskapene vil se på dette som noe som kommer brått og uventet og som det ikke er så enkelt å gjøre noe med eller beskytte seg mot. Og da gjelder forsikringen.

20.000 for en lynskade

Tirsdag ettermiddag hadde Gjensidige fått inn følgende antall skademeldinger i Innlandet.

  • Hedmark: 13 skader etter lynnedslag og 10 vannskader.
  • Oppland: 4 skader etter lynnedslag og 9 vannskader.

I gjennomsnitt koster en lynskade 20.000 kroner og en vannskade 50.000 kroner, i følge Finans Norge.

IF Forsikring, som ikke er like store i Innlandet, har også fått inn skademeldinger etter uværet, nærmere bestemt 9 meldinger i Hedmark.