Hopp til innhold

Kapret for andre gang på ti år

Valdresekspressen ble i kveld kapret for andre gang på ti år. I 2003 ble en bussjåfør drept da en 26 år gammel mann gikk amok med kniv.

ARKIV: Drapene i Valdres har ført til spekulasjoner og mye synsing. Politi, helsemyndigheter og brannledelse ber folk om å slutte å synse. I et åpent brev sier de at dette har vært en stor belastning for dem som er sterkest rammet av tragedien. (Denne reportasjen er fra 2003)

ARKIV: Valdresekspressen ble også kapret for ti år siden. Den gangen ble bussjåfør Audun Bøland drept.

I februar i 2003 ble bussjåfør Audun Bøland (39) drept på Valdresekspressen, da en 26 år gammel mann kapret Valdresekspressen i Fagernes.

Den gangen overlevde 34 passasjerer, etter at bussjåfør Bøland klarte å stanse bussen under kapringen, før han døde av skadene han var påført.

Den 26 år gamle gjerningsmannen drepte også en beboer på asylmottaket Lundeskogen før han gikk ombord på bussen til Bøland.

Gjerningsmannen ble erklært psykotisk. Ett og et halvt år senere ble han sluppet ut etter behandling.

Artikkelen fortsetter under videoen

ARKIV:Politiet gjorde ikke noe galt under aksjonen på Valdresekspressen søndag.
Det er konklusjonen til Politiets særskilte etterforskningsorgan, SEFO i dag. (Denne reportasjen ble laget i 2003)

ARKIV: Politiet gjorde ikke noe galt under aksjonen på Valdresekspressen i 2003.

– Vanskelig å finne ord

– Det er vanskelig å finne ord for det som nå har skjedd igjen. Jeg blir nesten stum. Jeg synes det er veldig, veldig synd at et selskap skal bli truffet av noe sånt to ganger, sier disponent Kristoffer Kvame i AS Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap.

Kvame bekrefter at bussjåføren som er drept tilhører selskapet.

– Han har kjørt buss i mange år for uliek selskap. Han er bosatt i Valdres. Dette er bare helt tragisk. En forferdelig hendelse, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen

ARKIV: Slik så busskapringen ut i 2003

ARKIV: Drapene i Valdres i 2003 førte til spekulasjoner og mye synsing. Politi, helsemyndigheter og brannledelse ber folk om å slutte å synse. I et åpent brev sier de at dette har vært en stor belastning for dem som er sterkest rammet av tragedien. (Denne reportasjen er fra 2003)

Kvame besøkte mandag kveld åstedet for drapene på fylkesvei 53 ved Holsbruvatnet mellom Årdal og Tyin.

– Det har vært vanskelig å få skikkelig informasjon. Derfor reise jeg hit. På kontoret til selskapet vårt i Fagernes er man nå i kriseberedskap for å ta vare på alle kolleger og andre. Det er viktig at vi nå er sammen og støtter hverandre, sier han til NRK.

LES OGSÅ: – Var ikke på Valdresekspressen

Fikk heltemedalje

Carnegie Heltefond for Norge ga den gang gullmedalje for utført heltedåd til de etterlatte til Bøland. Bøland klarte å holde bussen på vegen etter at han selv ble stukket med kniv.

Drapet skjedde på et sted der det var et stup på 10–15 meter ned i Strandefjorden. Sannsynlig ville det fått katastrofale følger om dersom sjåføren ikke hadde greid å holde kjøretøyet på vegen.

Flere saker fra Innlandet